nieuws

Vrouwen nemen meer risico in carrière

Organisatie & Strategie

Vrouwen nemen meer risico in carrière

Vrouwen nemen meer risico’s in hun carrière dan mannen. Ze kiezen bijvoorbeeld vaker voor een radicale wending in hun loopbaan of durven eerder een heikel punt te bespreken tijdens een vergadering.

Dat concludeert de onderzoeker Bernd Figner van de Columbia University en de Universiteit van Amsterdam, zo meldt Science Daily. Mannen zijn meer waaghalzen op financieel gebied, maar vrouwen durven meer sociale risico's te nemen.

Door hun opvoeding en voorkeuren kijken mannen en vrouwen vaak anders tegen risico's aan, verklaart Figner. Als ze zich meer vertrouwd voelen in een ogenschijnlijk riskante situatie, durven ze eerder een gok te wagen.

Het onderzoek is kritisch over laboratoriumtesten waar proefpersonen theoretische situaties moeten inschatten. De werkelijkheid ligt veel genuanceerder. Mensen kunnen veel risico durven nemen op het ene terrein, maar op het andere juist voorzichtig zijn. Van adolescenten wordt vaak gedacht dat zij grote waaghalzen zijn, maar dat blijkt volgens het onderzoek ook lang niet altijd het geval te zijn.

Reageer op dit artikel