nieuws

Begripvolle baas cruciaal voor werk/privé-balans

Organisatie & Strategie

Begripvolle baas cruciaal voor werk/privé-balans

Medewerkers van de honderd beste werkgevers van Nederland zijn erg tevreden over hun werk/privé- balans. Het geheim? Niet minder uren werken, maar een beetje begrip van de baas doet wonderen.

Dat blijkt uit het Beste Werkgeversonderzoek van Effectory, waaraan ruim 190 duizend respondenten uit driehonderd organisaties hebben meegewerkt. De respondenten zijn ondervraagd over hun werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, collega's, leidinggevenden, beloning en ontwikkelingsmogelijkheden. De balans tussen werk en privé wordt beoordeeld met een 6,9, een ruime voldoende. Medewerkers van de honderd beste werkgevers van Nederland krijgen meer persoonlijke aandacht van hun leidinggevenden dan medewerkers van andere organisaties. Dit heeft een positief effect op de beoordeling van hun werk/privé-balans.

Wederzijds begrip
Guido Heezen, directeur van Effectory en HR trendwatcher, legt uit: 'De reden is eenvoudig. Leidinggevenden die regelmatig in gesprek gaan met hun medewerkers en aandacht aan hen besteden, bouwen een goed contact met hun mensen op. Er ontstaat wederzijds begrip. Hierdoor zijn persoonlijke omstandigheden beter bespreekbaar. Heeft een medewerker bijvoorbeeld een ziek kind thuis, of moeten eens per week de kinderen wat eerder opgehaald worden, dan kan vaak samen een oplossing gevonden worden. De leidinggevende zal eerder geneigd zijn zich flexibel op te stellen, wat heel prettig is voor medewerkers. Zij ervaren hierdoor een betere werk/privé-balans.'

Loyaliteit
Uiteindelijk plukt de werkgever zelf ook de vruchten van deze flexibiliteit: door het tonen van goodwill ontstaat namelijk veel loyaliteit. Heezen: 'Vaak worden verzuimde uren uit zichzelf gecompenseerd door medewerkers die zich gehoord voelen. De wil om iets terug te doen is groot. Er wordt dus meestal niet minder gewerkt, in tegendeel zelfs.'

Reageer op dit artikel