nieuws

Duitse lobby om niet langer te zoenen op het werk

Organisatie & Strategie

Duitse lobby om niet langer te zoenen op het werk

Een Duitse etiquettegroep roept op tot het stoppen met zoenen op de werkvloer. De groep maakt zich zorgen over het toenemen hiervan en noemt deze intimiteit een vorm van terrorisme.

Dat meldt de Britse krant Daily Mail. De Duitse samenleving is gebaseerd op formele omgangsvormen. Schoolkinderen wordt geleerd een gepaste afstand tot anderen te nemen en dat men elkaar groet met een handdruk. Collega's spreken elkaar meestal met u aan en gedragen zich normaal gesproken formeel. Maar het laatste jaar lijkt daar verandering in te komen. De etiquettegroep Knigge ontvangt dit jaar steeds meer telefoontjes van bezorgde werknemers die zich ongemakkelijk voelen door collega's die steeds vaker tot zoenen overgaan. 

Hans Michael Klein, de voorzitter van de groep, is resoluut: er moet niet langer gezoend worden op kantoor. Volgens hem vrezen velen dat er al snel sprake is van een erotische ondertoon als collega's elkaar kussen. ‘Zoenen op kantoor werkt bij veel mensen op de zenuwen. Het is een vorm van terreur.' Een handdruk zou volgens hem moeten volstaan. Klein zegt er wel bij dat hij respecteert dat in andere landen, zoals Frankrijk en Rusland, zoenen heel gebruikelijk is, maar daarom hoeven de Duitsers hen nog niet te imiteren.

Reageer op dit artikel