nieuws

Non-conformisten dienen beter het groepsbelang

Organisatie & Strategie

Non-conformisten dienen beter het groepsbelang

Conformistisch ingestelde werknemers hebben niet automatisch meer voor anderen over. Uit een studie van de University of East Anglia blijkt dat non-conformisten juist vaak meer bijdragen aan een gemeenschappelijk hoger doel.

De onderzoekers Piers Fleming en econoom Daniel Zizzo van de University of East Anglia gingen aanvankelijk uit van de veronderstelling dat personen die streven naar sociale harmonie het snelst geneigd zijn om samen te werken en offers te brengen. Dat bleek echter niet het geval te zijn. Een groep proefpersonen werd getest op hun bereidheid te investeren in een hoger doel. Conformistisch ingestelde mensen bleken minder te willen investeren. ‘In tegenstelling tot onze verwachtingen blijkt conformiteit niet hetzelfde te zijn als samenwerking. Sociaal wenselijk gedrag leidt niet automatisch tot meer samenwerking', stelt de psycholoog Piers Fleming in de Huffington Post. Non-conformisten zijn geneigd om eerder het initiatief te nemen en meer moeite te doen, waardoor anderen uiteindelijk zullen volgen, zo vermoedt Fleming.

Reageer op dit artikel