nieuws

Sorry is niet genoeg na slecht gedrag

Organisatie & Strategie

Sorry is niet genoeg na slecht gedrag

Wie zich hufterig heeft gedragen tegenover werknemers of collega's, kan zich er maar beter niet met een simpel excuus van afmaken. Vertrouwen wordt pas echt hersteld wanneer het gedrag verandert.

Dat schrijft Psychology Today op basis van onderzoek van David de Cremer en Chris Reinders Folmer van de Erasmus Universiteit en  Madan M. Pillutla van de London Business School. De onderzoekers lieten mensen geld delen met partners, waarbij een van de twee het grootste deel van het in eigen zak stak. Een deel van de benadeelde partners kreeg hiervoor een verontschuldiging, het andere deel moest zich inbeelden dat er excuses werden gemaakt. De laatste groep voelde zich beter. 

De Remer en zijn collega's stellen dat verontschuldigingen vooral overtuigend zijn voor degenen die niet gekwetst zijn, en niet voor het slachtoffer van het verkeerde gedrag.  De mensen die gekwetst zijn willen wel dat er excuses worden gemaakt, maar blijken zich na afloop toch niet zoveel beter te voelen dan ze hadden verwacht. 'Een excuus is een eerste stap naar verzoening, maar je moet meer laten zien.'

Reageer op dit artikel