nieuws

Werknemer is als herboren door online spijbelen

Organisatie & Strategie

Werknemer is als herboren door online spijbelen

Wie onder werktijd zo af en toe een kleine pauze mag nemen om privé te surfen op het web, is daarna een stuk productiever dan diegenen die zich aan een strikt internetprotocol moeten houden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Singapore

De onderzoekers verdeelden deelnemers in drie groepen die allemaal de letter E moesten aanstrepen in teksten. Na twintig minuten kreeg één groep een andere lichte taak opgedragen. De tweede groep mocht van alles doen behalven surfen op het web. En de derde groep mocht juist tien minuten online zijn gang gaan. Daarna moesten alle groepen weer letters opsporen in teksten.

Het bleek dat de groep die privé mocht surfen veel productiever was, en dat de andere proefpersonen veel meer tekenen van geestelijke uitputting en verveling vertoonden, zo schrijft de Wall Street Journal. Zelfs degenen die antwoord gaven op de e-mail van een vriend voelden zich minder goed dan degenen die mochten websurfen.

De onderzoekers hebben wel een verklaring voor het verschil. Wie ongestoord mag surfen, bezoekt over het algemeen alleen de sites die hij of zij leuk vindt. Het websurfen heeft daardoor hetzelfde herstellende effect als een waarin even koffie of een snack wordt gehaald. Wie een mail beantwoordt heeft niet dezelfde bevrediging, want hij heeft geen controle over de inhoud van de mail waarop wordt gereageerd.

Reageer op dit artikel