nieuws

Bonden willen bedrijfsarts voor alle werknemers

Organisatie & Strategie

Bonden willen bedrijfsarts voor alle werknemers

20 procent van de werknemers heeft geen vrije toegang tot een bedrijfsarts. Volgens de vakcentrales FNV, CNV en MHP staat dit haaks op het streven naar duurzame inzetbaarheid. In een brandbrief aan staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) pleiten de bonden voor bedrijfsgezondheidszorg voor iedereen.

De vakcentrales vinden dat de financiering van bedrijfsgezondheidszorg anders moet. Bedrijfsartsen zouden nu klem zitten in hun adviesrol voor zowel de werkgever als de werknemer en door te laag geoffreerde zorgcontracten de werknemers alleen maar op het spreekuur zien. Veel bedrijfsartsen zien nauwelijks de werkvloer, schrijven de werknemersorganisaties. Zij stellen dat werkgevers hun werknemers de toegang tot een bedrijfsarts kunnen ontzeggen wanneer er geen sprake is van ziekteverzuim.

Het gevolg is dat niet alleen veel werknemers geen toegang hebben tot een bedrijfsarts, maar dat velen er ook simpelweg geen vertrouwen in hebben. De huisarts zou worden verkozen boven de bedrijfsarts, ook wanneer er sprake is van werkgerelateerde problemen.

De vakcentrales willen dat werknemers een wettelijk recht krijgen op toegang tot een bedrijfsarts. De verzuimcontrole moet worden losgekoppeld van preventieve taken. Om de onafhankelijkheid van de artsen te waarborgen, moet er een einde komen aan de commerciële relatie tussen de werkgevers en de bedrijfsartsen.

Reageer op dit artikel