nieuws

Eén op 25 leiders is psychopaat

Organisatie & Strategie

Eén op 25 leiders is psychopaat

Eén op de 25 leiders vertoont psychopathische trekjes, maar weet zijn mentale stoornis te camoufleren door zijn hoge status, charme en manipulerende handelingen op de werkvloer.

Dat concludeert de Amerikaanse psycholoog Paul Babiak op basis van een enquête onder leiders van zakelijke ondernemingen. Hij werkte samen met professor Bob Hare van British Columbia University die al eerder constateerde dat deze afwijking vaker voorkomt onder hoge managers. Zij stellen vast dat bijna vier procent van de bazen een psychopaat genoemd kan worden. Babiak merkt hierover op tegenover de Britse krant Dailymail: ‘Het waren allemaal individuen die aan de top van een organisatie staan – vice-presidenten, directeuren, ceo's – dus het was een behoorlijke schok.'

De resultaten lieten zien dat psychopaten slechte managers zijn, maar dat ze carrière hebben gemaakt omdat ze hun zwakten kunnen camoufleren door charme. Goede leiders hebben ook charme en daarom is het zo moeilijk om de echte psychopaat te herkennen. Professor Hare stelt zelfs dat de grootste psychopaten het meeste charisma bezitten en heel goed kunnen praten en communiceren. Maar hun resultaten zijn slecht. Ze gebruiken charme, manipulatie en intimidatie om hun doel te bereiken.

Ook voelen ze heel goed aan wat de ander denkt en voelt, zonder empathisch te zijn. ‘Het zijn mensen zonder een geweten', zegt Babiak. ‘Het zijn thrill-seekers en snel verveeld. Een organisatie die constant verandert is de perfecte omgeving voor een psychopaat.'
Volgens de onderzoekers zijn deze mensen geen seriemoordenaars geworden omdat ze in een goed milieu zijn opgegroeid. Aanstaande woensdag zendt de BBC een documentaire uit over de bevindingen van Babiak en Hare.

Reageer op dit artikel