nieuws

Getrainde manager laat ziekteverzuim dalen

Organisatie & Strategie

Getrainde manager laat ziekteverzuim dalen

Bij twee derde van de bedrijven die lijnmananagers trainen in verzuimmanagement daalt het ziekteverzuim. Een cursus geeft managers meer zelfvertrouwen om heikele verzuimperikelen proactief aan te pakken. Dat blijkt uit Brits onderzoek van XpertHR.

Van de onderzochte 178 organisaties stelden slechts tien bedrijven dat de training niet succesvol was. Een training verzuimmanagement heeft dus zeker effect, maar de resultaten zijn lang niet overal spectaculair. 20% van de succesvolle organisaties meldt een aanzienlijke afname en 68% spreekt van ‘enige afname' in het verzuim. Charlotte Wolff, auteur van het XpertHR-rapport, zegt op de website van Personnel Today: ‘Lijnmanagers zijn niet altijd goed toegerust om gevoelige gesprekken te voeren met teamleden. Ze zijn nerveus of niet goed op de hoogte van arbeidsrecht. Een training die discussies en realistische voorbeelden biedt in een veilige leeromgeving kan managers het zelfvertrouwen geven dat ze nodig hebben.'

Ook helpt het als ze meer begrip krijgen voor het verzuimbeleid en de bijbehorende procedures van hun organisatie en weten hoe ze hulp en begeleiding van HR kunnen krijgen.
Het rapport vermeldt tevens welke onderwerpen het populairst zijn in dit soort trainingen: dat zijn organisatiebeleid (99%), terug-naar-het-werk-interviews (99%), afwezigheid registreren (97%) en communiceren met medewerkers (92%). Aandacht voor de bevordering van een goede gezondheid is vooralsnog minder in trek,  in 51% van de trainingen krijgen de lijnmanagers hierover adviezen.

Reageer op dit artikel