nieuws

Vrouwen in slakkentempo naar de top

Organisatie & Strategie

Vrouwen in slakkentempo naar de top

Tergend langzaam neemt het aantal vrouwen aan de top toe. Nog steeds heeft de meerderheid (55%) van de 97 beursondernemingen geen enkele vrouw in de Raad van Bestuur of Raad van Commissarissen.

Dit jaar zitten er vijf meer vrouwen in de bestuurskamer van de 95 beursgenoteerde NV's ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit 'De Nederlandse Female Board Index 2011' van hoogleraar Mijntje Lückerath-Rovers, verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit en Erasmus Universiteit Rotterdam. Momenteel is slechts 66 van de 716 zittende bestuurders en commissarissen vrouw. Zij vormen hiermee 9,2% van het totaal. Vorig jaar was dit 8.4%.

Streefgetal
TNT Express is de enige onderneming die voldoet aan het binnenkort wettelijk vastgestelde streefgetal van 30% vrouwen in zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen. Acht ondernemingen voldoen aan het streefgetal voor één van beide raden. Dit zijn Holland Coulours, Nedap, KPN, Octoplus, TomTom, Unilever, Wegener en Wolters Kluwer.
De Female Board Index toont ook de verschillen aan tussen mannen en de vrouwen in de bestuurskamers. Vrouwen zijn gemiddeld jonger, zitten er korter en komen vaker uit het buitenland.

Trendbreuk
Daarnaast zijn de 44 bedrijven waar wel vrouwen in de top zitten relatief vaak een AEX-fonds (19) en hebben bedrijven uit de sectoren 'dienstverlening' en 'grondstoffen' relatief vaker een vrouw in de top.
De Nederlandse Female Board Index wordt sinds 2007 jaarlijks door prof. dr Lückerath-Rovers gepubliceerd. Zij stelt vast dat er in de afgelopen vijf jaar een duidelijke, maar langzame, stijgende trend is  van het aandeel vrouwen in de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen. Het streefgetal, dus geen hard quotum met sancties maar wel de wettelijk opgelegde transparantie over benoemingen, dat ingaat vanaf 1 januari 2012. zal volgens haar misschien eindelijk vooreen trendbreuk kunnen zorgen.

Reageer op dit artikel