nieuws

Zelfroosteren in Holland Casino

Organisatie & Strategie

Zelfroosteren in Holland Casino

Wie zeven dagen per week tot diep in de nacht open is, vraagt een bijzondere inzet van zijn werknemers. In drie vestigingen experimenteert Holland Casino met zelfroosteren. Het is nog maar een pilot en werknemers mogen zelf weten of ze eraan meedoen. Maar degenen die dat doen, willen nooit meer anders.

Pieter Tjebbes, projectleider van de pilot, waaraan 415 medewerkers deelnemen, zegt dat zelfroosteren twee doelen dient. ‘Ten eerste is de werkgever beter in staat om de juiste mensen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. Ten tweede hebben werknemers meer invloed op de werktijden en daarmee op balans tussen werk en privéleven. Uit enquêtes blijkt dat mensen redelijk tot zeer tevreden zijn over hun werk, maar dat is iets waar je altijd aan moet blijven werken.'

Ruilen
In de bestaande situatie worden de roosters centraal opgemaakt, met allerlei ingebouwde normen. De meest voorkomende roostervorm is het vier-twee-rooster. Dit betekent dat werknemers vier dagen werken en daarna twee dagen vrij zijn. Een belangrijke factor is de Arbeidstijdenwet die bepaalt hoeveel uren en dagen onafgebroken mag worden gewerkt.
Zijn de roosters eenmaal gemaakt, dan begint het onvermijdelijke ruilen: werknemers proberen van diensten af te komen die samenvallen met dat ene leuke feest of die belangrijke voetbalwedstrijd. In de vestigingen waar medewerkers deel mogen nemen aan de pilot is dat heel anders, zegt Huub Peters, manager Tablegames in Enschede, en naar eigen zeggen ‘een van de idioten die helemaal gaan' voor het zelfroosteren. ‘Ik hoef bijna nooit meer te ruilen. Normaal gesproken ruilde ik zes tot tien diensten per maand, nu heb ik in zes periodes vier keer geruild.'

Toch zijn sommige medewerkers huiverig om deel te nemen aan de pilot. In Enschede doet meer dan negentig procent van de werknemers mee, in Amsterdam heerst nog wat koudwatervrees en waagde dertig procent de stap. Peters somt de bezwaren op: mensen zijn bang voor verandering, ze zijn bang dat ze veel tijd kwijt zijn als ze zelf hun rooster moeten maken, terwijl ze nu veel gedaan krijgen bij het planbureau, en ze vrezen hun onregelmatigheidstoeslag te verliezen.
Peters vindt die angst niet terecht. ‘In het begin moet je er even tijd in investeren om het systeem en de spelregels te leren kennen, maar daarna is het niet moeilijk.' Hij sluit niet uit dat er een onderliggende onzekerheid meespeelt. ‘Het gaat om de vraag hoeveel invloed je wilt hebben. 35 jaar lang hebben we privé ingepast in het werk, en nu moet dat andersom. Nu moet je acht weken vooruit kijken in je agenda en daar je werk omheen plannen.'

Spelregels
Het systeem waarmee de mensen hun eigen roosters inplannen, komt vrijwel volledig vanuit de werknemers zelf. Een werkgroep heeft de spelregels bedacht waaraan het moet voldoen. Holland Casino werkte al met plannings- en roostersoftware liet de pilot in het bestaande platform inpassen. De spelregels zijn voortdurend in ontwikkeling, al is vanzelfsprekend de Arbeidstijdenwet ook nu een onvermijdelijke factor. Het hele proces wordt begeleid door roosterexperts van werkgeversvereniging AWVN en de vakorganisaties.
Het roosteren vindt plaats in drie rondes. In de eerste ronde kijkt de werknemer uitsluitend naar de uren die hem het beste uitkomen. In ronde twee komen alle roosters bij elkaar en wordt duidelijk op welke punten er sprake is van over- of onderbezetting. Werknemers kunnen hun aanvragen nu zelf aanpassen op de wensen van collega's en de noodzaak om het rooster passend te krijgen. In de eerste twee rondes worden punten verdiend. Wie de minst populaire diensten op zich neemt, krijgt de meeste punten. In ronde drie gaat de planner aan de slag om het definitieve rooster te bepalen en de laatste knelpunten eruit te halen. Wie de minste punten heeft vergaard in de eerste twee rondes loopt de grootste kans dat zijn rooster nu alsnog wordt aangepast om de bezetting rond te maken.
Projectleider Pieter Tjebbes: ‘We nemen afscheid van het bestaande systeem met vaste roosters. We kijken alleen nog maar naar de bezettingseisen en de wensen van de medewerkers en beperken ons tot de ATW-regels.'

Lees het hele artikel in IntermediairPW

Reageer op dit artikel