nieuws

Onderbezetting in ziekenhuis is dodelijk

Organisatie & Strategie

Wanneer verpleegkundigen te hard moeten werken om zo veel mogelijk patiënten per dag te 'verwerken' stijgt het sterfterisico in een ziekenhuis met 4 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de School of Public Health (Universiteit van Californië).

Onderbezetting in ziekenhuis is dodelijk

De onderzoekers bekeken meer dan 200 duizend opnames in 43 afdelingen van een ziekenhuis dat over het algemeen een goede personeelsbezetting kent. Als een afdeling onderbezet was, steeg het sterftecijfer met 2 procent. Als de afdeling gedurende drie diensten onderbezet was, steeg het sterftecijfer met 6 procent onder de patiënten die tijdens al die diensten opgenomen waren.

Volgens onderzoeker Jack Needleman betekent het onderzoek dat alle ziekenhuizen goed moeten kijken naar welke bezetting nodig is, en wat de werkdruk van de verpleegkundigen mag zijn. 'Als de werklast van verpleegkundigen en het aantal mensen dat zij moeten helpen negatieve gevolgen heeft voor de patiënten, dan moeten we deze zaken beter regelen.'

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels