nieuws

‘Uitzonderingspositie van P&O is doorgeschoten’

Organisatie & Strategie

Hij is wars van kretologie en modieuze termen. Willem Raymakers treedt na twintig jaar terug als directeur van HR-adviesbureau RaymakersvdBruggen. In de afgelopen jaren heeft hij het HR-vak zien groeien, maar als hij spreekt over zijn vakgenoten, spaart hij de roede niet. ‘HR in de lijn? Hou toch op.’

‘Uitzonderingspositie van P&O is doorgeschoten’

Wat is de grootste verandering die het vak de afgelopen twintig jaar heeft ondergaan?
'Een heel goede verandering is dat men de laatste twintig jaar is gaan werken met competenties. Dat zie je overal in doorlopen. Dat zie je bij recruitment, bij aannames en bij beoordelingen en loopbaanplanningen. Er wordt veel meer op competenties gelet in plaats van dat er alleen wordt gekeken: "Wat is iemands briefje, wat zijn zijn ervaringen, hoe heeft hij de afgelopen zes of twaalf maanden gefunctioneerd?" Je krijgt nu veel beter de juiste persoon op de juiste plek.'

Welke competenties zoekt u in een P&O'er?
‘De kreet "omdat ik graag met mensen werk" als reden om het HR-vak in te gaan, is natuurlijk vreselijk. Maar je moet wel empathisch zijn. Je moet ook je onafhankelijke positie in durven en kunnen nemen. Je moet niet de klikspaan van de directie zijn, maar ook niet de meehuiler van de medewerkers. Een P&O'er wordt betaald door de organisatie. En het belangrijkste is dus ook dat ze de business snappen.'

Is de discussie over HR als businesspartner inmiddels niet een beetje achterhaald?
‘Het is absoluut nog steeds relevant. Wij hebben een groep Young interim-professionals, van vijftien tot twintig mensen. Die worden aangenomen op een aantal competenties. Ze moeten bedrijfsmatig mee kunnen denken, niet alleen oog hebben voor andere dingen dan de typische HR-kengetallen, het gemiddeld uurloon en het ziekteverzuim, maar ook voor: "Wat doet de markt, wat doet de concurrent in China, wat gebeurt er op de aandelenmarkten en in de eurocrisis, en hoe ga je daarmee om?" De situatie verbetert. Als je die vragen in 2002, toen de zeepbel plofte, had gesteld, hadden ze geen antwoord gehad. P&O'ers volgden die ontwikkelingen toen helemaal niet, en wisten niet wat de implicaties waren voor de eigen organisatie. Maar P&O'ers kunnen nu nog steeds geen balans en winst-en-verliesrekening lezen of een kostencalculatie maken. Dus de interim-mensen die wij aannemen, die vier dagen werken en de rest van de tijd een stukje opleiding volgen, die scholen we bij op financieel management.'

Is dat de reden waarom HRM'ers nog altijd discussiëren over hun eigen toegevoegde waarde?
‘Het is ongelofelijk. HRM'ers halen hun eigen rol, de belangrijke rol die ze zouden kunnen spelen, zelf onderuit. Ik word daar boos om. Ik heb ooit een workshop gehouden met als titel Het gezeur over de rol van HRM moet maar eens afgelopen zijn. Die workshop zat meteen vol. Maar het blijft een hot onderwerp. Dat gezeur over P&O in de lijn. Hou toch op met die kreten. Integraal management. Dat is allemaal niet goed gegaan. Daar moeten we echt als HR-mensen mee ophouden. Je praat ook niet over marketing in de lijn, of over ICT of Finance in de lijn. De manager van een businessunit is verantwoordelijk voor álles, en krijgt ondersteuning van dit soort afdelingen. Waarom moet P&O dan weer een uitzonderingspositie innemen? Een positie die toen deze werd ingevoerd bovendien volledig is doorgeslagen. Want de lijnmanagers zaten dingen te doen waar ze geen tijd voor hadden, waar ze geen zin hadden en waarvoor ze niet deskundig waren. En die HRM'er was helemaal tevreden, want die hoefde die dingen niet meer te doen, want hij was nu adviseur van het management. Dan zei ik: "O ja, jij bent nu 27 jaar, je werkt twee jaar. De directeur is 55 en zit al twintig jaar op zijn post. En die ziet jou binnenkomen en die ga jij advies geven? Die directeur moet je gewoon werk uit handen nemen. Je mag hem best een advies geven, maar dan wel vanuit je professie." HR is een operationeel vak.'

Het volledige interview is te lezen in het laatste nummer van IntermediairPW

 

Reageer op dit artikel