nieuws

CFO’s zien recessie als kans voor bedrijfsgroei

Organisatie & Strategie

Investeren in goed personeel is volgens CFO’s één van de belangrijkste succesfactoren voor bedrijfsgroei tijdens de recessie. Deze tijd van economische teruggang is volgens de financiële topmannen een uitgelezen kans voor het doorvoeren van hervormingen en het realiseren van bedrijfsgroei.

CFO’s zien recessie als kans voor bedrijfsgroei

Dit blijkt uit de CFO Breakfast Meeting ‘Going for Growth', georganiseerd door Michael Page International, Coleridge & Valmore en Deloitte. Als belangrijkste succesfactoren tijdens de recessie werden genoemd: focus op de kernactiviteiten, inzicht in de winstgevendheid van de klant en Economic Value Added (EVA), blijven investeren en ondernemen met oog op de lange termijn, besluitvormingsprocessen optimaliseren met behulp van Business Intelligence en het aantrekken en investeren in goed personeel.

Lars Kamphuis, CFO van Berendsen Nederland, wiens bedrijf ondanks de crisis sinds 2009 een omzetgroei met dubbele cijfers wist te realiseren. 'Als je besluit contraire maatregelen in te voeren, is het van belang om gerichte keuzes te maken in de projecten die je wilt uitvoeren. Deze dienen daarnaast aan te sluiten op de lange termijn doelstellingen. Als CFO heb je de langste horizon, maar uiteindelijk is het doorvoeren van hervormingen alleen mogelijk met de juiste mensen om je heen. De uitvoering van hervormingen is tenslotte essentieel.'

Flexibele arbeidscontracten werden tijdens de paneldiscussie genoemd als maatregel om bedrijven meer bewegingsruimte te geven, kosten te besparen en de juiste balans in het personeelsbestand te vinden. Uit de discussie blijkt dat landen in Oost-Europa, zoals Tsjechië en Polen, goede voorbeelden zijn van locaties waar bedrijven tegenwoordig medewerkers van dag tot dag kunnen inhuren of met flexibele salarissen werken.

Reageer op dit artikel