nieuws

Nederland bijna onderaan met aantal topvrouwen

Organisatie & Strategie

Als het om vrouwen in de top gaat, bevindt Nederland zich in de onderste regionen van de ranglijsten. Nederland blijft maar net boven landen als Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

Nederland bijna onderaan met aantal topvrouwen

Dat concludeert adviesbureau Mercer op basis van internationaal onderzoek. In Europa en het Midden-Oosten wordt 71 procent van de managementfuncties bekleed door mannen. ). Daarbij halen landen als Saoedi- Arabië, Qatar en Egypte, maar ook Nederland het gemiddelde van de EMEA landen (Europa, Midden Oosten en Afrika) flink omlaag.  

Cultuur
Saoedi-Arabië staat onderaan de lijst als het gaat om het aantal vrouwen in topposities: bedrijven hier hebben geen enkele vrouw in de top. Qatar maakt een goede een na laatste, daar wordt 7 procent van de topfuncties bekleed door een vrouw. Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten liggen dicht bij elkaar, met respectievelijk 16 procent en 17 procent vrouwen in de top en Nederland is goed voor 19 procent bezetting door een vrouw. 
Jurgen van den Brink, business leader human capital bij Mercer: ‘Landen in het Midden-Oosten hebben vaak culturele redenen waarom er weinig vrouwen in de top werken. Nederland heeft echter heel erg veel vrouwen die part-time werken. Part-time posities komen over het algemeen, hoe jammer ook, niet in aanmerking voor een bestuurs- en of managementpositie.' Duitsland volgt na Nederland op de lijst, daar wordt ongeveer 20 procent van de hoge functies ingevuld door een vrouw.

Communisme
De voormalige Sovjetlanden doen het een stuk beter als het gaat om vrouwen in hogere functies in het bedrijfsleven. Litouwen staat bovenaan met 44 procent. Bulgarije neemt een goede tweede plaats in met 43 procent vrouwen in de top. Rusland staat op de derde plaats, daar wordt 40 procent van de bestuurs- en managementfuncties bekleed door een vrouw.
‘Bijzonder om te zien is dat de landen die het hoogst in de lijst staan, allemaal ex-communistische landen zijn. Dit is dan ook de grootste reden waarom vrouwen zo goed vertegenwoordigd zijn in de top van het bedrijfsleven, het werd destijds enorm gestimuleerd. Maar nu de markt is opengebroken,  wordt het verschil helaas toch weer groter', zegt Van den Brink.

Reageer op dit artikel