nieuws

Zwangerschap in de wacht voor promotie

Organisatie & Strategie

Van de vrouwen zegt 10 procent een zwangerschap uit te stellen als ze uitzicht hebben op een promotie.

Zwangerschap in de wacht voor promotie

Ook op andere vlakken, lijken vrouwen meer voor hun arbeidsmarktpositie over te hebben. Wanneer de mannelijke collega meer geld krijgt voor hetzelfde werk, onderneemt bijna een derde van de vrouwen (32 procent) direct stappen. Zij eisen bij de leidinggevende hetzelfde loon als de man. Meer dan de helft (58 procent) wacht liever het functioneringsgesprek af, maar kaart het loonverschil wel aan.

Een ongelijke beloning is overigens geen reden voor vrouwen om direct van werkgever te wisselen. Slechts 4 procent gaat snel op zoek naar een nieuwe baan.

Dit blijkt uit de polls die de Commissie Gelijke Behandeling waarop meer dan 1800 keer mensen reageerden.

Doorstroommogelijkheden
Vrouwen zeggen ook in actie te komen wanneer bij hun werkgever vrouwen nooit in managementfuncties komen. Bijna de helft van de vrouwen (47 procent) geeft aan alles uit te kast te halen om te bewijzen dat zij geschikt zijn voor een topfunctie. 31 procent gaat een gesprek aan met haar leidinggevende over de doorstroommogelijkheden. Slechts 16 procent kiest ervoor te solliciteren bij een organisatie waar zij haar kansen beter inschat.

Ook een eventuele kinderwens staat de ambitie van veel vrouwen niet in de weg. 39 procent van de vrouwen gaat voor de promotie, maar stelt een zwangerschap niet uit. 37 procent brengt de kinderwens ter sprake en probeert hierover goede afspraken met de leidinggevende te maken. Eén op de tien vrouwen is bereid zijn het moederschap uit te stellen zodat zij promotie kunnen maken. Een kleine groep (12 procent) stelt haar ambities bij en geeft de promotie op om voor een kind te gaan.

Reageer op dit artikel