nieuws

Rijke baas belazert personeel vaker

Organisatie & Strategie

Leden van de economische upper-class zijn eerder geneigd vals te spelen dan minder gefortuneerden. Ook als werkgever belazeren rijken hun personeel vaker.

Rijke baas belazert personeel vaker

Dat blijkt uit zeven verschillende studies uitgevoerd aan de Californische universiteit Berkeley. Onderzoekers zagen keer op keer dat rijke deelnemers aan de studie meer geneigd waren tot leugens en bedrog bij onderhandelingen en dat zij onethisch gedrag op de werkvloer aanmoedigden. Volgens Paul Piff, doctoraal psychologiestudent aan UC Berkeley, staan rijken positiever tegenover hebberigheid en spelen ze daarom vaker vals.

In een van de studies moesten de deelnemers doen alsof ze een werkgever die salarisonderhandelingen voerden met een kandidaat die dacht in de race te zijn voor een langlopende arbeidsovereenkomst. In werkelijkheid zou de baan snel verdwijnen. De proefpersonen mochten zelf weten of ze hier open kaart over speelden. De upper-class deelnemers waren hier minder vaak eerlijk over.

Ook op andere gebieden kwamen de rijke proefpersonen minder gunstig uit de bus. Ze bleken vier keer vaker geneigd om andere verkeersdeelnemers af te snijden op een drukke snelweg en drie keer vaker door te rijden als een voetganger wil oversteken op een zebrapad. Ze aten twee keer meer snoep uit een pot bestemd voor bezoekende kinderen en logen vaker over de scores van een spelletje waarmee een geldprijs kon worden gewonnen.

Overigens waren ook kandidaten die niet tot de upper-class behoorden geneigd tot valsspelen en onethisch gedrag wanneer ze voorafgaand aan de test werden overtuigd van de voordelen van hebberigheid.

Reageer op dit artikel