nieuws

Scepsis schaadt bedrijven

Organisatie & Strategie

Scepsis schaadt bedrijven

Overdaad schaadt, maar zeker ook een gebrek aan vertrouwen blijkt het resultaat van een organisatie negatief te beïnvloeden.

Een zekere scepsis kan louterend werken, zeker na een periode als die van de internetbubbel. Maar voor het bedrijfsresultaat is zo'n gebrek aan vertrouwen helemaal niet goed. Dat stelt Mariska Douwens-Zonneveld in haar proefschrift Animal Spirits and Extreme Confidence. No guts, No glory? op basis van onderzoek onder Amerikaanse S&P 500 bedrijven. Douwens-Zonneveld promoveert op donderdag 29 maart aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

De promovenda toont aan dat ondernemingen met extreem laag vertrouwen kleiner zijn en een lagere marktwaardering hebben ten opzichte van hun boekwaarde. Deze bedrijven hebben verder een grotere druk op de winstmarges, minder conservatieve balansverhoudingen en een lager en meer volatiel rendement op geïnvesteerd vermogen.

Daarnaast zijn de aandelenrendementen voorafgaand en tijdens een verschuiving naar extreem laag vertrouwen duidelijk lager en veelal negatief.

Reageer op dit artikel