nieuws

Werknemer tart regels voor privé-apparatuur

Organisatie & Strategie

Onderzoek in Noord-Europese landen wijst uit dat ruim acht van de tien werknemers minstens één privé-apparaat gebruiken om te werken, hoewel dit bij ruim de helft van de bedrijven officieel niet is toegestaan

Werknemer tart regels voor privé-apparatuur

Veel Nederlandse bedrijven zijn momenteel actief bezig om de organisatie zo in te richten dat werknemers met hun eigen apparaten (‘Bring Your Own Device') mobiel op andere locaties kunnen werken: 45 procent van de IT-beslissers geeft aan dat hier actief aan wordt gewerkt. In de overige landen uit het onderzoek is dit gemiddeld 36 procent. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek dat door Cisco is gehouden in België, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Nederland.

85 procent van de Nederlandse werknemers gebruikt een privé-apparaat voor werkdoeleinden. 12 procent gebruikt zelfs twee privé-apparaten. Bijna een kwart (24%) van de Nederlandse werknemers meent dat de mogelijkheid om op afstand te werken (remote access) een recht is. Dit percentage is hoger dan het gemiddelde in de onderzochte landen (17%). Maar de helft van de ondervraagde Nederlandse werknemers erkent dat het officieel niet is toegestaan om privé-apparatuur te gebruiken om data op het bedrijfsnetwerk te benaderen. Hetzelfde percentage lapt die regels regelmatig aan zijn laars als hen dat beter uitkomt. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van de onderzochte landen (20%).

Van de werknemers die via remote access kunnen werken, geeft 63 procent aan dat ze per dag een extra uur productief zijn. 32 procent werkt zelfs twee tot drie uur langer. IT-beslissers zien ook voordelen: 51 procent denkt dat het  concrete kostenbesparingen oplevert, bijvoorbeeld door lagere energiekosten en besparingen in kantoorruimte. Maar 42 procent denkt dat remote access zorgt voor meer beveiligingsproblemen.

Het onderzoek van Cisco is in februari 2012 gehouden onder ruim duizend eindgebruikers en IT-beslissers van 22 jaar en ouder. 'Het feit dat bijna een kwart van de werknemers het werken op afstand als een recht ziet, betekent dat Nederlandse ondernemingen hierop moeten inspelen om nieuwe medewerkers aan te trekken en bestaande medewerkers te behouden. Zeker wanneer je ziet dat werknemers die deze mogelijkheid hebben, productiever zijn.', zegt Coks Stoffer, algemeen directeur van Cisco Nederland.

Reageer op dit artikel