nieuws

Multitasker heeft gewoon geen concentratievermogen

Organisatie & Strategie

Multitasker heeft gewoon geen concentratievermogen

Het lijkt zo gunstig, iemand die zich over meerdere taken tegelijk kan buigen en alle ballen in de lucht houdt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat multitaskers gewoon niet het concentratievermogen hebben om één klus goed te doen.

Larry Rosen, psychologieprofessor aan de California State University bekeek hoe studenten zich kwijten aan hun taken. Gemiddeld wisten ze zich niet langer dan drie minuten te concentreren. Degenen die zich met meer dan één taak tegelijk bezighielden, deden het slechter dan degenen die zich concentreerden op één klus.

Bijna alle afleidingen kwamen van de technologie. Bezoeken aan sociale media zoals Facebook blijken fnuikend voor het concentratievermogen. Eén bezoekje is al genoeg om de focus te verstoren, zo constateert Rosen in Psychology Today.

Rosen zegt dat hersenen getraind kunnen worden om om te gaan met technologische afleidingen, door speciale pauzes in te lassen waarin mail en Facebook kunnen worden gecontroleerd. Daarna moeten de taken worden opgepakt zonder interrupties. Toch is het beste resultaat dan hooguit dertig minuten werken zonder dat het concentratievermogen inzakt.

Reageer op dit artikel