nieuws

5 tips in timemanagement

Organisatie & Strategie

5 tips in timemanagement

Bijna driekwart van de Nederlandse werknemers gaat inefficiënt met zijn tijd om. Welke tips kan HR het personeel meegeven?

De drie belangrijkste oorzaken zijn nieuwe taken die tussendoor komen meteen proberen af te handelen, collega’s willen helpen ondanks dat eigen taken in de problemen komen en onderbrekingen en afleidingen.

Dit blijkt uit een onderzoek onder 538 respondenten van online leerwijzer Springest. Van de werknemers heeft 61 procent voor zichzelf geen systeem om prioriteiten te stellen en laat zich daardoor snel afleiden door de grillen en plannen van collega’s. 12 procent noemt zichzelf zelfs ronduit ‘chaotisch’ in het indelen van hun tijd.

Ruben Timmerman, oprichter van Springest: ‘Vastlopen door het gevoel te druk te zijn, is waarschijnlijk voor iedereen wel herkenbaar. Sociale druk en concentratie zijn veelvoorkomende oorzaken van slecht timemanagement. Daarnaast is de crisis in veel bedrijven de oorzaak van een hogere werkdruk, wat in veel gevallen resulteert in nog minder efficiëntie.’

Stress
Ook werd er gekeken naar werkdruk: ruim 80 procent van de respondenten geeft aan zijn taken niet af te kunnen krijgen en maar liefst 66,8 procent ervaart hierdoor stress. Ruim 70 procent van de Nederlanders geeft bijvoorbeeld aan dat er aan het einde van de dag altijd nog onbehandelde e-mails in zijn mailbox staan en ruim 60 procent werkt meer uren dan hij zou willen.

Timmerman geeft vijf simpele tips om werknemers te helpen orde in de dagelijkse taken te scheppen.

1. Werknemers moeten taken niet onderschatten. Vaak neemt iets meer tijd in beslag dan vooraf ingeschat.
2. Waar mogelijk, moeten mensen delegeren.
3. Werknemers moeten het bureau ruim houden en taken op één plaats organiseren.
4. ‘Stomme’ taken moeten als eerst worden gehandeld, dat scheelt de rest van de dag weerstand.
5. Werknemers moeten goed afwegen welke vergaderingen en bijeenkomsten bijgewoond moeten worden.

 

Reageer op dit artikel