nieuws

‘HR is onzichtbaar in de bestuurskamers’

Organisatie & Strategie

HRM'ers weten maar zelden door te dringen tot de hoogste echelons van het bedrijfsleven. Uit Brits onderzoek blijkt dat slechts 1 procent van de bestuurszetels van de vijftig grootste beursgenoteerde bedrijven wordt bezet door iemand met een HR-achtergrond.

‘HR is onzichtbaar in de bestuurskamers’

Dat meldt Personnel Today op basis van onderzoek door HR-recruiter Ortus.

Stephen Menko, directeur van Ortus, noemt het verbazingwekkend dat waar HR-directeuren cruciaal zijn voor de groei en langetermijnsucces van organisaties, zij bijna totaal afwezig zijn in de bestuurskamers. 'Wie faalt in de HR-functies van een organisatie, ondervindt ernstige consequenties. Maar er is een voortdurend vooroordeel dat HR minder strategisch is dan andere ondersteunende functies. Dat is een verkeerde manier van denken.'

De HRM'ers die wel een bestuursfunctie hebben, weten hun toegevoegde waarde te bewijzen, zegt Menko. Hij baseert dit op de gemiddelde 6 procent stijging van de beloning die deze top-HRM'ers in de laatste twaalf maanden kregen. Vodafone's chief executive Vittorio Colao zag zijn beloning vorig jaar met 66.000 pond stijgen tot 2,7 miljoen pond per jaar.

Reageer op dit artikel