nieuws

Lekkende oud-medewerker is grote kostenpost

Organisatie & Strategie

Lekkende oud-medewerker is grote kostenpost

Werkgevers nemen vooral preventiemaatregelen als het gaat om risico’s zoals ziekteverzuim, brand en schade, maar sluiten nog vaak de ogen voor het gevaar van het lekken van gevoelige informatie. Jaarlijks levert dit een schadepost op van 115 miljoen euro.

Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Nationale-Nederlanden onder het Nederlandse bedrijfsleven. Zes op de tien bedrijven beschikt over bedrijfsgevoelige informatie. Bij circa tienduizend Nederlandse bedrijven is de afgelopen vijf jaar ongewenst gevoelige informatie op straat komen te liggen. Dit levert niet alleen een miljoenenschade op, ook de continuïteit van van bedrijven kan in gevaar komen, waarschuwt Nationale-Nederlanden.

Meestal is de bedrijfsgevoelige informatie naar buiten gekomen doordat medewerkers overstappen naar een concurrent (58%). Een positieverbetering bij een andere werkgever drijft werknemers er namelijk toe om bedrijfsgevoelige informatie door te spelen. Daarnaast worden slordig gedrag (31%), diefstal (17%) en onoplettendheid (11%) als oorzaken genoemd voor het op straat liggen van gevoelige gegevens.

Opvallend is dat maar weinig bedrijven (40%) hun werknemers een geheimhoudingsverklaring en/of concurrentiebeding laat tekenen in een poging bedrijfsgevoelige informatie veilig te stellen. Ook blijkt dat meer dan de helft van de bedrijven belangrijke papieren niet achter slot en grendel bewaart. Het risico hiervan wordt door 28 procentvan de bedrijven onderkend. Zij noemen het laten slingeren van documenten in de top 5 van belangrijkste risico's voor het weglekken van bedrijfsgevoelige informatie.

Een inbraak in het ICT-systeem wordt als belangrijkste risico genoemd (48%) voor het ongewenst weglekken van bedrijfsgevoelige informatie. Verder worden in de top 5 aangegeven: het naar huis sturen van bestanden door medewerkers via e-mail (27%), het kopiëren van belangrijke documenten (26%) en het versturen van onbeveiligde e-mails en bestanden (26%). De grootste schades die bedrijven vrezen bij het weglekken van bedrijfsgevoelige informatie is omzetverlies door klanten die weglopen of het verliezen van de unieke positie op de markt.

Overigens lijkt het met de moraal van de Nederlandse bedrijven beter gesteld. Op de vraag wat men zou doen als ze gevoelige informatie van de concurrent in handen krijgen, antwoord slechts 1 procent van de ondervraagden dit zeker te zullen gebruiken. Drie op de tien bedrijven zal hier misschien gebruik van maken; 56 procent zeker niet. Opvallend is dat zelfs de helft van de bedrijven aangeeft de concurrent hiervan op de hoogte te brengen.

Reageer op dit artikel