nieuws

Manager moet weer geloofwaardige leider worden

Organisatie & Strategie

Manager moet weer geloofwaardige leider worden

Managers moeten niet meer als een soort verlengstuk van de markt worden gezien. De uitkleding van de managementfunctie tot een financiële functie heeft er toe geleid dat leiderschap los is komen te staan van het managen zelf.

Dit stelt Frans  van den Bosch, hoogleraar Management Interfaces between Organisations and Environment aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University in zijn afscheidsrede die hij  vrijdag 11 mei uitspreekt.

Van den Bosch stelt dat het doel van management niet alleen in economische termen moet worden gedefinieerd. Ook moeten managers niet worden beschouwd als uitvoerders van aandeelhoudersbelangen. Het doel van management is het creëeren van strategische waarde en in de managementfunctie moet meer aandacht komen voor niet-economische doelstellingen als innovatie en het motiveren van mensen, aldus Van den Bosch.

Tenslotte zegt hij dat managers een duidelijke keuze moeten maken voor een eigen managementmodel voor hun onderneming. Hierin moeten zij bestaande managementpraktijken niet als een gegeven beschouwen, maar steeds na blijven denken over veranderingen. Van den Bosch:  'Als managers weer gaan managen kunnen zij hun maatschappelijke legitimiteit herwinnen en is de kans groot dat we tijdig uit de crisis komen.'

Uit recent Brits onderzoek blijkt dat werknemers weinig vertrouwen hebben in hun managers. Driekwart vindt dat managers leidinggevende kwaliteiten missen en bovendien een te hoge dunk hebben van het eigen kunnen, meldt het Chartered Institute of Personnel and Development's (CIPD)

Reageer op dit artikel