nieuws

Mededogen speelt voor man geen rol

Organisatie & Strategie

Mededogen speelt voor man geen rol

Empathie en mededogen spelen bij vrouwelijke werknemers een veel grotere rol bij het nemen van beslissingen dan bij hun mannelijke collega's. Mannen beslissen op basis van ratio en logica.

Bijna 70 procent van de vrouwen bij het maken van belangrijke keuzes op het werk mededogen en empathie een rol laat spelen. Dit in tegenstelling tot slechts een kwart van de mannen. Dit blijkt uit een analyse van de gegevens van 990 werknemers die de persoonlijkheidstest invulden van TalentLens in, speciaal ontwikkeld voor de werkvloer. De uitkomsten bevestigen vele clichés over de verschillen tussen man en vrouw.

Het grootste deel van de vrouwelijke werknemers (19 procent) valt in het persoonlijkheidsprofiel ‘beschermend'. Dit houdt onder meer in dat zij betrouwbaar en sympathiek zijn en graag zelfstandig werken ter ondersteuning van het team. De meeste mannen zijn het type ‘toezichthoudend' (18 procent). Deze groep is vaak praktisch ingesteld en geeft graag leiding.

Een ander veelvoorkomend profiel bij vrouwen is ‘dienstverlenend' (15 procent). Dit betekent onder andere dat vrouwen hun intermenselijke vaardigheden gebruiken bij het onderhouden van contacten. Ook zijn zij doorgaans warmhartig en behulpzaam. Veel mannen (ruim 16 procent) vallen ook in het persoonlijkheidsprofiel ‘onderhoudend'. Kenmerken hiervan zijn: serieus, taakgericht en het hebben van een no-nonsensstijl.

Reageer op dit artikel