nieuws

RDW volgt Ulrich van theorie naar praktijk

Organisatie & Strategie

De rollen van Ulrich behoeven nauwelijks introductie. Dankzij hem breekt immers menig HRM’er zich het hoofd over de vraag hoe hij of zij als businesspartner toegevoegde waarde kan leveren. Toch blijven veel HR-afdelingen steken in de theorie, zonder dat de nodige professionaliseringsslag echt wordt gemaakt. Het RDW gaat echter een stap verder.

RDW volgt Ulrich van theorie naar praktijk

In 1997 definieerde Ulrich vier HR-rollen: de administratieve deskundige, de verandermanager, de medewerker vertegenwoordiger (Employee Champion) en de strategische partner.

In 2005 voegde hij daar nog een vijfde rol aan toe, die van HR leader. Hij voegde de rollen van Change Agent en Strategic Partner samen en hij splitste de Employee Champion op in Employee Advocate en Human Capital Developer. Zijn lijstje besloeg toen: Employee Advocate, Human Capital Developer, Functional Expert, Strategic Partner, HR Leader.

Mariëlle Hoekman van NorthgateArinso legt de verschillen uit. ‘Neem de employee champion. In 1997 was dat echt gericht op het heden: welke problemen heb je? HR moest daar naar luisteren en zorgen dat de medewerker betrokken bleef. Die rol is meer verschoven naar de lijn in het kader van integraal management. Medewerkers moeten eerst met hun eigen leidinggevende praten, voordat ze met hun problemen naar HR gaan. De rol van HR is in het model van 2005 veel meer op de toekomst gericht. Welke competenties heb je nodig? Nu, maar vooral ook in de toekomst. Dat is een goede ontwikkeling, waarmee Ulrich anticipeert op het toegenomen belang van talentmanagement. De rol van HR Leader, maakt de totale verbinding, binnen én buiten HR. De HR Leader weet wat er leeft in de organisatie, met finance en met analytics. Hij of zij kijkt buiten de kaders van HR. Als HR-professional heb je meestal niet maar één rol. Je hebt meerdere rollen. De HR Leader zorgt voor verbinding en borging van eigenaarschap: wie is nou waarvoor verantwoordelijk? Met deze nieuwe rollen kun je als HR-afdeling verder ontwikkelen en professionaliseren.'

In 2008 kwam Ulrich overigens opnieuw met een lijst, dit keer met 6 HR rollen/competenties: Credible Activist, Operational Executors, Business Allies, Talent Manager & Organization Designers, Culture & Change Stewards, Strategy Architects. In 2012 zijn deze competenties veranderd in strategic positioner, credible activist, capability builder, change champion, HR innovator and integrator en technology proponent.

 

Reageer op dit artikel