nieuws

Vrouwen moeten niet aardig gevonden willen worden

Organisatie & Strategie

Vrouwen moeten niet aardig gevonden willen worden

Vrouwen willen graag de aardigste zijn. Ze vragen zich al snel af of ze nog wel aardig gevonden worden als ze iets zeggen of doen. Die insteek zorgt ervoor dat ze door mannen niet serieus worden genomen.

Het is een van de conclusies van Josje Kuenen en Martijn Wackers van TU Delft. Ze schreven het boek Presenteren: wat werkt echt en wat echt niet?, het eerste presentatieboek gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Vrouwen zitten volgens Kuenen en Wackers in een spagaat. Als ze te vrouwelijk en zachtaardig zijn dan worden ze wel lief bevonden, maar niet competent. Vrouwen die zich te mannelijk gedragen worden echter weer opzij geschoven door vrouwen en mannen vanwege het te hoge bitch-gehalte. Succesvolle vrouwen hebben de ideale combinatie tussen empathisch en assertief zijn gevonden.

Op de werkvloer zeggen dat je ergens heel goed in bent valt, zeker in Nederland, niet goed volgens de auteurs. Het is beter om het in te kleden. Bijvoorbeeld door te zeggen dat een project waar je aan hebt meegewerkt zeer succesvol is afgerond. En dat je fijn hebt samengewerkt met collega's. Het is belangrijk om te laten zien dat je competent bent zonder daar al te duur over te doen. Omdat het belangrijk is om te laten zien dat je nog steeds vriendelijk bent ondanks je succes. Anders word je ter zijde geschoven als verwaande kwast.

Reageer op dit artikel