nieuws

Een te groot ego: leer jezelf kennen!

Organisatie & Strategie

Niet alleen de top van het bedrijfsleven, maar ook het middenkader heeft een te rooskleurig zelfbeeld. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van arbeids- en organisatiepsycholoog Niels van der Kam (Groningen).

Een zichzelf overschattende leidinggevende verstoort de werkrelatie, concludeert van der Kam, die zijn onderzoek deed bij twee grote organisaties: een onderwijsinstelling en een ggz-instelling. Hoewel zo’n leidinggevende aanvankelijk nog wel indruk zal maken, merken de ondergeschikten dat de verwachtingen niet worden waargemaakt en dan vinden ze hun baas een pocher. “Vooral ondergeschikten die niet op hun mondje zijn gevallen, hebben dan minder de neiging om zich in te zetten. Mensen die zichzelf overschatten, worden niet aardig gevonden en dat werkt een negatieve spiraal in de hand.” Bovendien bestaat het risico dat leidinggevenden – zeker als ze wat hoger in de organisatie komen – minder vaak of minder eerlijk feedback krijgen. Daardoor wordt een te positief zelfbeeld niet gecorrigeerd.

Dat veel leiders zich er niet van bewust zijn hoezeer hun houding de organisatie ongezonder maakt, is het thema dat Olivier Sprangers (ondernemer, leidinggevende, bestuurder en executive coach) aanroert in zijn boek ‘De schijf van vijf – Principes van gezond leiderschap’ (Executive Consult B.V.; 192 blz.; EUR 26,95). Hij kijkt naar wat leiders praktisch kunnen doen om een goede balans te vinden tussen emotionele en zakelijke aspecten van hun optreden. Volgens Sprangers spelen vooral de effecten van de onbewuste lagen van onze persoonlijkheid een rol in het directe contact – veel meer dan de meeste leiders zich realiseren.

Kijk ook op gcsl.eu/wp/filosofie en youtube.com/watch?v=OHd7s2OzpVI (Servant Leadership Robert Greenleaf).

Reageer op dit artikel