nieuws

Mannelijke leider blijft nog favoriet

Organisatie & Strategie

Mannelijke leider blijft nog favoriet

Denkend aan leiderschap, zie ik een man. Dit credo gaat op voor 77 procent van de mannelijke en 64 procent van de vrouwelijke managers en werknemers.

Dat blijkt uit onderzoek van Direction Europe, bureau voor training en advies rond leiderschap en diversiteit, onder 881 managers en medewerkers. Esther Mollema, oprichter van Direction, denkt dat herkenning en erkenning van de onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap veel organisaties kan helpen om beter te presteren.

Mollema stelt dat de concurrentiepositie van Nederland op het spel staat, omdat er onvoldoende gebruik wordt gemaakt van beschikbaar talent 'Onze beslissingen zijn vaak veel minder rationeel dan we denken. Onze hersenen draaien op software, maar die software is niet perfect. Er zitten bugs in, mindbugs. Deze onbewuste vooroordelen zorgen er vooral voor dat je mensen die op je lijken de voorkeur geeft boven iemand met bijvoorbeeld een ander accent, huidskleur of geslacht. Het onderzoek laat zien dat iedereen mindbugs heeft en dat deze ons bijvoorbeeld verhinderen de beste kandidaat te selecteren. Het bewust worden van mindbugs is de eerste stap. Daarna moeten we ervoor zorgen dat ze geen invloed gaan uitoefenen bij belangrijke besluiten.'

Reageer op dit artikel