nieuws

Beste werknemers lok je met uitdagingen

Organisatie & Strategie

Beste werknemers lok je met uitdagingen

Werknemers die ieders verwachtingen overtreffen, zijn schaars en gewild. Wie deze toppers aan zich hoopt te binden, kan ze niet lokken met een hoog salaris. Deze werknemers willen uitdagingen, kansen en autonomie.

Dat blijkt uit de Global Workforce Study van HR-adviesbureau Towers Watson. Een hoog salaris komt voor de best presterende werknemers niet eens voor in de top vijf van redenen om voor een werkgever te kiezen, zegt Marjola Rintjema, senior consultant Communication & Change Management bij Towers Watson. Zij concludeert dat er duidelijke verschillen zijn tussen de high performing werknemers, en de rest van de werkenden in Nederland. ‘Deze mensen zijn bovengemiddeld duurzaam betrokken bij de organisatie waarvoor zij werken. Ze zijn ook positief over het hoogste management en over hun directe leidinggevenden. Zij beoordelen de employee value proposition, de balans tussen wat de werkgever biedt en daarvoor van ze vraagt, als goed. Communicatie is voor deze mensen heel belangrijk. Als management moet je zorgen voor een duidelijke visie en deze door communiceren naar doelen die je met je bedrijf wilt behalen.'

De topmedewerkers hebben veel vertrouwen in het management. Zo denkt 60 procent dat de organisatie goed is in het verbeteren van de financiële resultaten. Van de gemiddelde Nederlandse werknemers gelooft nog niet de helft (46%) dat. Ook zijn de best presterende personeelsleden tevreden over hoe zij op de hoogte worden gehouden over de impact die hun werkzaamheden hebben op de klant.

Stress
De high performing werknemers hebben veel minder last van stress dan andere werknemers. Dat wil niet zeggen dat ze nooit onder druk staan. 41 procent zegt zelfs regelmatig enorme druk te ervaren. ‘Het zijn niet voor niets top performers', zegt Rintjema daarover. ‘Het zijn doorgaans mensen die al een tijdje bij de organisatie zitten, dus de leiding weet dat ze wat kunnen. Ze zullen daarom regelmatig nieuwe opdrachten krijgen. Het verschil is dat van de top performers 76 procent zegt de stressniveaus hanteerbaar te vinden, tegenover 55 procent van de hele Nederlandse groep. Zij kunnen er goed mee omgaan.'

Dit zou volgens Rintjema ook kunnen verklaren dat de top performers over het algemeen later met pensioen denken te gaan. ‘Dit zijn mensen die hun werk leuk vinden en daarom misschien denken het langer vol te houden. Het zijn ook realisten. Andere werknemers steken wellicht eerder hun kop in het zand en houden vol dat ze toch eerder met pensioen gaan.'

Gezond
Het feit dat de toppers zich bovengemiddeld gezond voelen, helpt wellicht ook bij de plannen om langer door te werken. Zo zegt 78 procent van de toppers dat hij zich energiek voelt, tegenover 57 procent van de gemiddelde Nederlandse werknemers. 70 procent zegt geen gezondheidsproblemen te hebben. Het Nederlandse gemiddelde is hierbij slechts 54 procent. 38 procent beoordeelt de eigen gezondheid als heel goed of zelfs exceptioneel. Van de hele Nederlandse populatie zegt nog geen kwart dat (24%).

Alhoewel een hoog salaris geen prioriteit krijgt bij het kiezen van een nieuwe werkgever, moeten de toppers ook niet het idee krijgen dat ze onderbetaald worden. Want salaris komt wel degelijk voor op de lijst van de vijf belangrijkste redenen om te vertrekken, en staat dan op de tweede plaats. Rintjema: ‘Het is geen reden om ergens te gaan werken, maar als ze geen financiële beloning krijgen voor hun inspanningen, dan vertrekken ze wel.' De belangrijkste reden om een werkgever te verlaten is dat ze elders betere carrièrekansen hebben. Ook vertrekken de best presterende werknemers als ze elders meer kans hebben om echte impact op de organisatie te maken.

Sociale media
Nederlandse werknemers maken op de werkvloer over het algemeen weinig gebruik van interne sociale media. De best presterende werknemers vormen daarop een uitzondering. 30 procent zoekt minstens eenmaal per week contact met collega's via de interne sociale media, en 47 procent is ervan overtuigd dat dit de productiviteit bevorderd. Dat is ruim twee keer zoveel als de rest van de Nederlandse populatie. Rintjema heeft daar wel een verklaring voor. ‘De high performers zijn enthousiaste energieke types die sterk zijn in communicatie. Ze hebben een stevig netwerk en dat weten ze goed te gebruiken.'

Reageer op dit artikel