nieuws

Goede baas kent de werkvloer

Organisatie & Strategie

Goede baas kent de werkvloer

Wie als leidinggevende succes wil boeken, moet weten hoe het is om met de poten in de modder te staan. Uit Brits onderzoek blijkt dat 'expert leaders' betere resultaten halen dan carrièremanagers.

Onderzoekers van de Cass Business School, onderdeel van de City University London, namen teams uit de Formule 1-wereld onder de loep. Teams die worden geleid door managers die zelf eerst als coureur of monteur aan de sport verbonden waren, doen het beter dan de ploegen waar een manager aan het hoofd staat elders zijn sporen heeft verdiend.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten door te vertalen naar andere organisaties. Amanda Goodall van de Cass Business School vindt dat organisaties te vaak kiezen voor generalistische managers, in plaats van experts die een grondige kennis van het werk hebben. 'Is het belangrijk dat de CEO van McKinsey eerst zelf een uitstekende consultant was? Moet de baas van BMW een ingenieur zijn? Zijn artsen beter in het runnen van een ziekenhuis? Wij zeggen van wel', aldus Goodall.

Leidinggevenden uit het vakgebied hebben niet alleen de kennis die nodig is, maar dwingen volgens Goodall ook meer respect af van de werknemers.

Reageer op dit artikel