nieuws

Sollicitant knapt af op gesnuffel op Facebook

Organisatie & Strategie

Sollicitant knapt af op gesnuffel op Facebook

Werkgevers moeten voorzichtig zijn met het zoeken naar informatie op de sociale media-pagina's van sollicitanten. Veel kandidaten zeggen hierdoor negatiever over een potentiële werkgever te denken.

Dat stelt Will Stoughton, promovendus aan de North Carolina State University.

Voor het onderzoek werden 175 studenten in de waan gelaten dat zij solliciteerden op een bestaande vacature. Later werd hen verteld dat hun sociale media-pagina's werden gecontroleerd op bewijzen van onproffessioneel gedrag. De proefpersonen gaven aan dat zij minder geneigd waren om een baan te accepteren van een werkgever die snuffelt op hun Facebook-pagina. Zij beschouweden de werkgever als minder eerlijk en stelden dat hun privacy was geschonden.

Stoughton zegt dat het controleren van sociale media contraproductief kan zijn. 'Je gaat ervan uit dat je zo meer consciëntieuze medewerkers aanneemt, maar er is geen enkel voor bewijs voor dat dit zo werkt. Je kunt op deze manier juist betere kandidaten uitsluiten.'

Volgens Stoughton kan gesnuffel op Facebook er zelfs toe leiden dat medewerkers die al in dienst zijn de organisatie verlaten. 'Waarom zouden medewerkers blijven als ze het idee hebben dat  mensen oneerlijk worden behandeld? Het levert een vieze smaak op in de mond van zowel kandidaten als al aanwezige werknemers.'

Reageer op dit artikel