nieuws

Werknemer verkiest luisterend oor boven bonus

Organisatie & Strategie

Werknemer verkiest luisterend oor boven bonus

Driekwart van de Nederlandse werknemers voelt zich gewaardeerd op het werk. Een werkgever hoeft zijn waardering niet in geld uit te drukken; de werknemer vindt vooral een luisterend oor en en complimenten over het werk belangrijk.

Dat blijkt uit onderzoek van Van Harte & Lingsma.

69 procent van de werknemers heeft het idee dat zijn leidinggevende hem waardeert., 58 procent meent dat zijn talenten worden erkend. 60 plussers scoren opmerkelijk hoog: zij geven het waarderingsgevoel op het werk een 7,8. Dertigers voelen zich het minst gewaardeerd op het werk. Zij geven het waarderingsgevoel gemiddeld een 6,8. 

Het is niet zo dat geld helemaal geen rol speelt bij het waarderingsgevoel. Bijna de helft van de werknemers (48 procent) vindt dat hij of zij niet voldoende financieel wordt beloond voor geboekte resultaten. En ook op andere punten ziet de over het algemeen tevreden Nederlandse werknemer ruimte voor verbetering. Vooral de ontwikkeling van de werknemer is een heikel punt: een kwart van de werknemers (24 procent) vindt dat hij of zij onvoldoende contactmomenten per jaar heeft om het functioneren te evalueren. Dit geldt met name voor werknemers jonger dan 30 jaar (31 procent). Bijna een op de vier werknemers (23 procent) zegt dat hij of zij door de werkgever niet gestimuleerd wordt om het beste uit zichzelf te halen.

Reageer op dit artikel