nieuws

3 tips voor beveiliging tijdens de zomerperiode

Organisatie & Strategie

3 tips voor beveiliging tijdens de zomerperiode

De vakantieperiode is voor veel bedrijven zeer fraudegevoelig. Door afwezigheid van managers en een slechte overdracht aan plaatsvervangers is er te weinig oog voor beveiliging binnen het bedrijf. 3 tips voor beveiliging in de zomermaanden.

Bedrijven lopen tijdens de vakantie extra risico als het gaat om fraude. Veel managers gaan gehaast op vakantie en maken te weinig afspraken met hun plaatsvervangers. Ook worden er te weinig afspraken gemaakt met toeleveranciers. Daardoor ziet Hoffmann bedrijfsrecherche een toename van fraude-incidenten in de zomer.

Zomerfraude
De aandacht die managers besteden aan het overdragen van de werkzaamheden gaat vaak vooral over het operationeel draaiend houden van processen en de bereikbaarheid van kantoor bij onderbezetting van de backoffice. Vaak worden er wel tijdelijke krachten ingehuurd om de afwezigheid van medewerkers op te vangen, maar het maken van afspraken over de beveiligingsafspraken schiet er nog wel eens bij in. Terwijl deze tijdelijke krachten juist een risico kunnen vormen. Hoffmann bedrijfsrecherche geeft een aantal tips om het risico op zomerfraude te verkleinen:

1. Wijzig de code van het alarmsysteem
Doe dat aan het einde van de zomerperiode. Uit onderzoek van Hoffmann blijkt dat deze code in veel gevallen te breed bekend is, ook onder de vakantiekrachten.

2. Wees extra voorzichtig met autorisatiecodes
Deze worden bijvoorbeeld gebruikt om (salaris)betalingen goed te keuren, en financiën zijn altijd de zwakke plek van een organisatie. Als deze toch worden doorgegeven aan een tijdelijke medewerker, wijzig dan ook deze code na de vakantieperiode.

3. Screen de vakantiekrachten
Juist tijdelijke inhuurkrachten blijken gevoelig voor opportunistische diefstal, blijkt uit onderzoek van Hoffmann. Deze daders kunnen bij een volgende werkgever opnieuw weer hun slag slaan, als ze niet opgemerkt worden. Dit soort interne criminaliteit veroorzaakt niet alleen financiële schade maar ook ernstige imagoschade.

Reageer op dit artikel