nieuws

Gemeenten delen steeds vaker hun ambtenaren

Organisatie & Strategie

Gemeenten delen steeds vaker hun ambtenaren

Om kosten te besparen voegen steeds meer gemeenten hun ambtelijke organisaties samen. Dit schrijft Het Financieele dagblad vandaag.

Steeds meer, vooral kleine gemeenten kunnen het niet meer financieel opbrengen om een eigen ambtenarenapparaat op de been te houden. Gemeenten hebben de afgelopen jaren meer taken erbij gekregen, vooral op het vlak van sociale zekerheid, werkgelegenheid en zorg. Uit kostenbesparing zoeken ze gemeentelijke partners om hun overhead mee te delen.

Bij een ambtelijke fusie, zo schrijft het FD, 'bestelt' het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad man- en denkkracht bij een gezamenlijke organisatie. Ze houden zelf nog wel een kleine staf aan, maar voor beleidsadviezen en uitvoering moeten ze uren bij die nieuwe organisatie inkopen. Blaricum, Eemnes en Laren waren in 2008 de trendsetters, Veendam en Pekela volgden. Meer fusies staan op stapel.

Uit een eerder rapport van onder meer Nyenrode Universiteit blijkt dat gemeentelijke fusie's veel geld kosten – vooral in het begin – dat vaak niet wordt terugverdiend met kostenbesparingen. Gemeenten zouden fuseren zonder duidelijke doelstellingen en er een onzakelijke aanpak op na houden.

Reageer op dit artikel