nieuws

Inspirerende baas mag best besluiteloos zijn

Organisatie & Strategie

Inspirerende baas mag best besluiteloos zijn

Nederlandse werknemers vinden ethisch handelen de belangrijkste eigenschap van een leider, samen met inspirerend zijn voor het personeel. Besluitvaardigheid scoort minder hoog.

Dit blijkt uit het jaarlijkse internationale onderzoek Best Company for Leadership van Hay Group onder 2300 organisaties wereldwijd.

Succesfactor
Leiderschap is voor bedrijven steeds vaker een kritische succesfactor in de (internationale) concurrentiestrijd. Bedrijven met sterk leiderschap, hebben bijna 40 procent meer kans op succes dan vergelijkbare organisaties waarbij dit minder hoog op de agenda staat.
Uit het onderzoek blijkt dat ook innovatie een belangrijke succesfactor voor bedrijven is. Erin Lap, Director Leadership & Talent bij Hay Group: ‘Wanneer werknemers worden uitgedaagd om met nieuwe ideeën te komen en ze ook de ruimte krijgen om deze voor te leggen aan het hoger management, verdwijnt de stugge hiërarchische laag en daarmee lange beslissingstrajecten. Dit vergroot het succes aanzienlijk.'

Voorbeeldfunctie
Op de vraag welke eigenschap een goede leider moet bezitten, geeft 25 procent van de Nederlandse respondenten ‘ethiek' aan. Leiders worden geacht om als rolmodel te fungeren binnen organisaties. Vanuit hun voorbeeldfunctie  verwachten Nederlanders dat leiders kunnen inspireren en betekenis geven aan het werk vanuit een sterke visie (37 procent).

Reageer op dit artikel