nieuws

Investeren in zieke werknemer levert miljarden op

Organisatie & Strategie

Investeren in zieke werknemer levert miljarden op

Bedrijven zouden meer moeten investeren in het helpen van chronisch zieke medewerkers. Daarmee zou het bedrijfsleven op termijn 2 tot 4 miljard euro per jaar kunnen besparen.

Werknemers die te kampen hebben met chronische ziekten zoals depressies, astma of reuma kosten het Nederlandse bedrijfsleven nu 9 tot 13 miljard euro per jaar. De kosten zitten vooral in een lagere arbeidsproductiviteit en een hoger ziekteverzuim. Wanneer deze werknemers betere begeleiding krijgen bij het slikken van medicijnen en het volgen van therapie zou dit een besparing van 2 tot 4 euro per jaar op kunnen leveren. Dat meldt Het Financieele Dagblad naar aanleiding van een studie van adviesbureau Booz & Co en de Duitse Bertelsmann Stiftung.

Therapietrouw
Deze chronisch zieke werknemers snappen niet altijd wat een dokter bedoelt of durven niet door te vragen over hun behandeling. 20 tot 30 procent van de patiënten volgt hierdoor de aanwijzingen van hun huisarts niet of slechts gedeeltelijk op: zij zijn niet therapietrouw. Dat heeft tot gevolg dat de medicijnen die zij krijgen niet goed werken en de gezondheid van de zieke werknemer niet verbetert of zelfs verslechtert. Daardoor gaan de kosten voor onder andere het bedrijfsleven omhoog.

Collectiviteitskorting
Niet alleen huisartsen en apothekers kunnen hieraan hun bijdrage leveren, ook werkgevers hebben een belangrijke rol in het vergroten van de therapietrouw, menen de onderzoekers. Zij hebben daar financieel baat bij, maar investeren daar nu amper in. Vorig jaar bleek uit Brits onderzoek dat het HR-beleid voor ernstig zieke medewerkers vaak niet voldoet. Pas vanaf het moment dat een bedrijf daarmee te maken heeft, wordt het beleid daarop aangepast.

Voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink oppert in de krant de mogelijkheid om de collectiviteitskorting bij zorgverzekeringen afhankelijk te maken van de therapietrouw. Zo zou de chronisch zieke medewerker meer gemotiveerd door raken omdat hij er financieel op vooruit gaat, en de werkgever en de zorgverzekeraar hebben daardoor lagere kosten, meent Klink.

Lees hier het artikel 'Zo moet HR een chronisch zieke behandelen'

Reageer op dit artikel