nieuws

Jokkende werknemer straft zichzelf

Organisatie & Strategie

Jokkende werknemer straft zichzelf

Werknemers die gewoon eerlijk zijn over hun prestaties, zonder op te scheppen over succes of liegen over gemiste deadlines, zijn gezonder dan mensen die regelmatig een “leugentje om bestwil” vertellen.

Dat blijkt uit onderzoek van Notre Dame University. Onderzoekers Anita Kelly en Lijuan Wang bestudeerden twee groepen met proefpersonen. De ene groep kreeg opdracht om geen leugens – groot of klein – meer te vertellen, de andere groep kreeg geen specifieke opdracht. Met een leugendetector werd gecontroleerd of de proefpersonen inderdaad minder vaak logen.

Na tien weken bleek de groep die vaker de waarheid vertelde duidelijk gezonder te zijn geworden. Ze hadden minder psychische klachten zoals spanningen of neerslachtigheid, en minder fysieke problemen zoals hoofd- of keelpijn. Ook verliepen sociale contacten soepeler.

De deelnemers zeiden zich door het experiment te realiseren dat ze eerlijk konden zijn over hun dagelijkse prestaties of de redenen waarom ze juist niet presteerden. Niet iedereen werd overigens eerlijker van de proef. Sommigen zeiden dat ze lastige vragen pareerden met een tegenvraag, zodat ze een leugen om bestwil konden vermijden.

Reageer op dit artikel