nieuws

‘Neem zelfverzekerde werknemers met een korrel zout’

Organisatie & Strategie

‘Neem zelfverzekerde werknemers met een korrel zout’

Overdreven zelfvertrouwen bij werknemers is niet altijd een teken van hun goede vaardigheden, maar wordt gedreven vanuit het streven naar sociale status.

De medewerker die zich beter waant dan zijn collega's, krijgt vaak een hogere positie op de sociale ladder toegewezen dan zijn collega's, of dat zelfvertrouwen nou terecht is of niet.  Dat schrijft de Belgische nieuwssite Express naar aanleiding van onderzoek van de Haas School of Business van de Universiteit van Californië. Het onderzoek verklaart deels het feit waarin minder competente werknemers in een organisatie vaak toch die promotie krijgen boven hun meer getalenteerde collega's, zo menen de Amerikaanse wetenschappers.

Overdreven zelfvertrouwen geeft een persoon belangrijke voordelen, omdat iemand snel indruk maakt op anderen. Het heeft iemand de kans om in een groep status te krijgen zodat hij meer in de beslissingmaker-rol komt.

Organisaties moeten daarentegen uitkijken met deze overdreven zelfverzekerde werknemers. ‘Neem het zelfvertrouwen met een korrel zout', menen de onderzoekers. ‘Zelfvertrouwen kan een teken zijn dat een persoon over vaardigheden beschikt, maar vaak is dat geen goed signaal. Veel mensen komen zelfverzekerd over, ondanks het feit dat ze goede vaardigheden missen voor de taak die ze moeten doen.' Er zitten risico's aan voor het beslissingsproces om deze werknemers toch meer verantwoordelijkheden te geven waarschuwen de wetenschappers.

 

Reageer op dit artikel