nieuws

Waarom goede werknemers aan de top blijven

Organisatie & Strategie

Waarom goede werknemers aan de top blijven

Sommige werknemers presteren het om altijd aan de top te blijven. Hoe ze het doen? 10 verklaringen hoe zij hun succes duurzaam weten te houden.

Sommige werknemers, CEO's of managers blijven altijd succesvol nadat ze eenmaal de top hebben bereikt. Dat duurzame succes is niet alleen te danken aan hun vaardigheid en expertise, maar heeft meerdere verklaringen. Rosabeth Moss Kanter, Hoogleraar strategie, innovatie en verandermanagement vergeleek sporters die eeuwig wonnen met sporters die keer op keer verloren, en vond 10 redenen waarom toppers aan de top blijven.

1. Een goed humeur.
Vrijwel elk mens voelt zich goed als hij gewonnen heeft en minder goed als hij verloren heeft: emotie beïnvloed de prestatie. Een goed humeur zorgt voor energie en doorzettingsvermogen en werkt aanstekelijk, de ‘downer' van de verliezer daarentegen, stoot daarentegen af.

2.  Aantrekking en solidariteit
Verliezers gaan vroeg naar huis, winnaars blijven nog even hangen om hun overwinning te vieren. Moss Kanter's onderzoek toont aan dat er minder verzuim is en werknemers minder te laat komen in succesvolle organisaties. Er is ook meer solidariteit: doordat medewerkers meer tijd met elkaar spenderen, is er meer ruimte voor kennisoverdracht en wederzijdse mentoring.

3. Leren
Verliezers zitten na hun slechte prestaties niet te wachten op negatieve feedback en zullen die vermijden, terwijl winnaars daar meer voor open staan. Zij weten immers dat ze ook kunnen winnen. Zij zien training daarom meer als een manier die kan leiden naar een positieve uitkomst: winst, en niet als een straf.

4. Meer ruimte om te focussen
Verliezers zullen hun verlies moeten verwerken en straffen zichzelf van binnen. Winnaars hebben niet te maken met die verwerking en hebben dus meer ruimte om zich te focussen op hun doel: winnen.

5. Cultuur van wederzijds respect
Winnen maakt het makkelijker om elkaar, dus ook de verliezer, te respecteren en om naar elkaar te luisteren: winnaars zijn vrijgeviger. Verliezers kunnen hun verlies vaak slechter verkroppen en zullen eerder in conflict raken met anderen. Bijvoorbeeld omdat ze anderen aanwijzen als schuldige voor het verlies.

6. Meer steun
Elke winnaar heeft een team van supporters om zich heen, in de vorm van coaches, mentors of medewinnaars, vrienden en familie en dat werkt motiverend. Hoe meer iemand wint, hoe meer mensen (steun) hij om zich heen verzamelt. Verlies tast die steun aan.

7. Betere publiciteit
Niet alleen het moment van winnen zorgt voor een gevoel van onoverwinnelijkheid, ook het vastleggen ervan. Wanneer er geschreven wordt over de goede prestaties van de winnaar, legt dat de prestaties vast en dat creeert een aura van succes rond de persoon. Verliezers worden op die manier juist geconfronteerd met hun ‘eeuwige verlies'.

8. De beste feestjes
Winnen zorgt ervoor dat er deuren open gaan. Winnaars worden uitgenodigd op de beste evenementen, feestjes en congressen, en krijgen toegang tot invloedrijke personen of netwerken. Niemand nodigt de ‘losers' uit.

9. Zelfbeschikking
Winnaars hebben meer controle over hun eigen lot en krijgen de vrijheid om hun eigen ding te doen. Verliezers krijgen vaak te maken met hulp; een therapeut, een coach, een vereniging, en worden meer gedwongen te luisteren naar het advies van anderen.

10. Continuïteit
Verlies je een keer teveel? Dan kun je je plannen voor de toekomst wel vergeten. Winnaars krijgen vaak juist wel de kans hun langetermijnstrategie te implementeren en hebben in hun prestaties dus meer kans op continuïteit.

 

Reageer op dit artikel