nieuws

Psychopaten zijn ‘goede’ leiders

Organisatie & Strategie

Hét beroep waarin je psychopaten het meest tegenkomt, is dat van directeur. Ook advocaten en priesters zijn beroepen waarin psychopaten zich thuis voelen.

Psychopaten zijn ‘goede’ leiders

Psychopaten hebben de juiste eigenschappen om chirurg te worden. Ze zijn niet sentimenteel, durven harde beslissingen te nemen en ze kunnen zich enorm concentreren. Toch is hét beroep waarin je psychopaten het meest tegenkomt dat van directeur. Ook advocaten en priesters zijn beroepen waarin psychopaten zich thuis voelen.

Dat zei psycholoog en auteur Kevin Dutton bij de presentatie van zijn boek The Wisdom of Psychopaths op een evenement van het blad Scientific American. Dutton bestudeerde tientallen psychopaten en komt tot de conclusie dat velen van hen gewoon in de maatschappij meedraaien. Sterker nog, door hun karakteristieke persoonlijkheden zijn het vaak mensen die goede banen hebben en leiding geven.

Dutton denkt dat psychopaten juist in onze huidige tijd erg op hun plaats zijn. We waarderen agressie, charme en onbevreesdheid, karakteristiek voor een psychopaat. Een studie uit 2005 van de universiteit van Surrey (GB) constateerde dat er in directiekamers vaak net zo veel narcisten en psychopaten rondlopen als in gevangenissen en psychiatrische instellingen. De Groningse hoogleraar Kees Cools ontdekte dat de 25 grootste financiële schandalen van de afgelopen jaren (Enron, Ahold) allemaal door narcistisch gedrag van directeuren zijn veroorzaakt.

Dit bericht is met toestemming overgenomen van de populair-wetenschappelijke nieuwssite Faqt. Lees hier verder.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels