nieuws

‘Talentmanagement gaat steeds vaker over ZZP’er’

Organisatie & Strategie

‘Talentmanagement gaat steeds vaker over ZZP’er’

Werknemers willen steeds minder in loondienst werken. Dit gaat de manier waarop P&O’ers met talentmanagement moeten omgaan drastisch veranderen.

Jonge werknemers zouden steeds vaker gaan kiezen voor een eigen bedrijf en zich inzetten voor verschillende opdrachtgevers. Dat verwacht hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans. Hij denkt dat er over tien jaar meer ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel) zijn dan medewerkers met een vast arbeidscontract.

Minder focus op vast contract

Volgens Rotmans is die trend nu al zichtbaar. “De werknemer 3.0 is parttime in loondienst en heeft daarnaast een eigen bedrijfje”, zegt hij. De hoogleraar geeft aan dat werkgevers en managers er daarom goed aan doen zich minder te focussen op vaste arbeidscontracten.

Volgens HR-deskundige Jaap Paauwe komt dat ook doordat jonge werknemers snel verveeld zijn. Volgens hem willen de starters zich best met een boeiend project bezig houden, maar dat moet wel weer snel opgevolgd worden door een andere interessante klus.

Talentmanagement buiten eigen bedrijf

“Dat gaat enorme consequenties hebben voor de manier waarop we omgaan met talentmanagement”, zegt Paauwe. Houden HR-medewerkers zich nu nog vooral bezig met personeelsleden die binnen hun bedrijf werken, in de komende jaren moeten zij zich steeds meer richten op talenten die buiten de organisatie werken.

Het actief opsporen van talent wordt daarmee een belangrijke taak, net als het onderhouden van contacten met talenten van buitenaf. Paauwe: “De HR-medwerker wordt echt een ‘connector’, iemand die verbindt over de grenzen van zijn bedrijf heen.”

Lees ook: Jongeren massaal klaar voor carrièrestap

Reageer op dit artikel