nieuws

Zo krijg je duizend nieuwe medewerkers per jaar

Organisatie & Strategie

ASML is een snelgroeiend bedrijf in een uiterst cyclische markt. Dat stelt hoge eisen aan de flexibiliteit van het personeelsbestand. Hoe pakt HR-verantwoordelijke Maurice Neger dit aan?

“Het is snel gegaan”, zegt Maurice Neger, wereldwijd verantwoordelijk voor People Development bij ASML in PW De Gids  nr 5. “De afgelopen jaren zijn we gemiddeld met duizend man per jaar gegroeid. Dat, terwijl we ons bij uitstek in een sterk cyclische markt bevinden. Zo stond onze productie bij de start van de financiële crisis nagenoeg stil. Na zeven vette jaren hebben we in 2009 duizend flexwerkers moeten laten gaan. We zijn overigens bepaald niet blij als we mensen moeten laten gaan; daarmee verdwijnt ook kostbare kennis. Het duurt bijna een jaar voordat een medewerker in onze complexe technische omgeving daadwerkelijk aan de slag kan. Dat geldt voor onze technici en designengineers, maar ook voor de mensen in de productie. Die houden we het liefst allemaal in huis. Gelukkig is de markt weer flink aangetrokken.”

Urenbank

ASML vraagt veel flexibiliteit van de medewerkers, legt hij uit. “In de fabrieken vragen we van onze mensen om meer te werken als het druk is en minder te werken in stillere tijden. Het salaris blijft maandelijks hetzelfde, maar de uren kunnen dus fluctueren. Daarvoor maken we gebruik van een zogenaamde urenbank. Daarin worden de uren bijgehouden. Wie de komende maanden tien uur per week meer werkt, kan de komende maanden daarna dus gemiddeld tien uur per week minder werken. En medewerkers vinden het over het algemeen geen enkel probleem om tijdens een bepaalde periode hard en veel te werken, om daarna te kunnen genieten van rust en vrijheid. Dertig procent van onze arbeidscontracten zijn flexcontracten. Maar dankzij onze urenbank zijn de vaste medewerkers ook flexibel. We kunnen die flexibiliteit eenvoudig aan- of uitzetten.”

Lees het complete interview met Maurice Neger van ASML in PW De Gids.

Reageer op dit artikel