nieuws

Vakantiebaantje? Een strategische carrièrestap

Organisatie & Strategie

Vakantiebaantje? Een strategische carrièrestap

Een vakantiebaantje puur voor het geld? Nee. Jongeren zien een vakantiebaantje als een strategische carrièrestap: om werkervaring op te doen of een baan bij een bedrijf te bemachtigen.

Het merendeel van de jongeren ziet een vakantiebaantje als een strategische stap in de loopbaan. Vier op de tien jongeren wil een vakantiebaan om werkervaring op te doen en twee op de tien ziet het als een middel om bij een bedrijf binnen te komen. Zo blijkt uit onderzoek van StudentenWerk.

Het uitzendbureau vroeg 1.157 jongeren naar hun motivatie voor het zoeken van een vakantiebaan. Toch blijft geld wel een belangrijke rol spelen: ruim een kwart van de jongeren (26,7 procent) neemt een vakantiebaan om snel geld te verdienen. Daarnaast is vakantiewerk voor een op de tien jongeren vooral een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. Slechts 3,3 procent werkt in de zomer om zich niet te vervelen.

Uit cijfers van vacaturebank Zoekbijbaan.nl bleek vorige maand dat het aantal vacatures voor bijbanen en vakantiewerk sinds begin dit jaar fors is gestegen.Vooral het aantal bijbanen in de horeca en commerciële dienstverlening neemt toe.

Vakantiewerk als cv-builder

‘Het onderzoek bevestigt een trend die wij al een paar jaar zien in bij onze kandidaten’, zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital, de organisatie achter StudentenWerk. ‘De jongeren van nu zijn heel bewust bezig met hun toekomstige kansen op de arbeidsmarkt. Vakantiewerk zien zij als een manier om alvast nuttige werkervaring op te doen en zichzelf in de kijker te spelen bij potentiële werkgevers. Daarom kiezen zij ook vaker dan vroeger voor functies die goed staan op hun cv, zoals klantcontactmedewerker of administratief medewerker.’

Mannen minder toekomstgericht

Mannen en vrouwen blijken ieder op hun eigen manier tegen vakantiewerk aan te kijken. Zo zijn mannen minder met hun toekomst bezig. Zij gaan vaker voor het snelle geld of nemen een vakantiebaantje omdat het hen ‘van de straat houdt’ (verdeling respondenten: 55 procent man, 45 procent vrouw), terwijl vrouwen vaker werken om hun cv te versterken (verdeling respondenten: 40 procent man, 60 procent vrouw).

TIP: Wat zijn de regels voor jonge vakantiewerkers? Lees meer op PW De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel