nieuws

Wat werkgevers kunnen leren van Louis van Gaal

Organisatie & Strategie

Nederlandse ondernemers moeten in de leer bij Louis van Gaal. BV Oranje scoort door optimale inzet vaste en flexkrachten. Daar kunnen werkgevers nog wat van leren.

De bondscoach is er in tegenstelling tot veel ondernemers in geslaagd een hecht team te smeden van vaste en flexibele krachten. Dit stelt Steven Gudde, arbeidsmarktdeskundige van Olympia Uitzendbureau.

Wat hebben ondernemers gemeen met Louis van Gaal?

‘Zij hebben dagelijks hetzelfde vraagstuk op hun managementbord liggen. Hoe zorgen ze ervoor dat hun selectie, bestaande uit vaste (basis)krachten en flexibele professionals, functioneert als één team? Het aantal flexwerkers bij Nederlandse bedrijven wordt steeds groter.’

 Waar gaat het bij werkgevers vaak mis?

‘In veel bedrijven ontstaat er op de werkvloer een splitsing tussen vaste en flexibele professionals. Bij bedrijven zijn er feitelijk twee verschillende teams voor dezelfde ondernemer. Omdat veel bedrijven geen collectief vormen, wordt er niet optimaal gepresteerd. Het werken in verschillende teams zorgt ervoor dat er geen kennis wordt gedeeld. De arbeidsproductiviteit is minder. Ook voelen veel flexibele krachten zich niet gewaardeerd, omdat ze nooit tot de ‘vasten’ worden gerekend.’

Wat kunnen werkgevers dus leren van Van Gaal?

‘Om een einde te maken aan de verspilling van arbeidsproductiviteit en om te zorgen dat flexkrachten zich welkom voelen bij hun (tijdelijke) werkgever moeten ondernemers met extra aandacht kijken naar het WK voetbal. Van Gaal spreekt niet over twee teams, maar over één collectief. Zijn flexkrachten voelen zich onderdeel van het team en staan op gelijke voet met de basiskrachten. Samen stuwen ze de prestaties van het Nederlands elftal tot grote hoogte.’

Lees ook: Minder onderscheid tussen flexwerkers en vast personeel

TIP: Lees het blog hoe u de flexibele schil bindt en boeit op HRbase.nl

Reageer op dit artikel