nieuws

Google Glass: dit moet HR weten

Organisatie & Strategie

Google Glass: dit moet HR weten

Nieuwe technologie op de werkvloer brengt vragen mee, ook Google Glass. Wat moet HR weten?

Zoals elke nieuwe technologie op de werkvloer brengen ook ‘wearables’ als Google Glass nieuwe vragen met zich mee. Wat zijn de voordelen en nadelen voor organisaties? En hoe stel je beleid op rond ‘wearables’?

Wat zijn ‘wearables’ als Google Glass eigenlijk?

Voor degenen die er nog niet mee zijn geïntroduceerd: wearables zijn apparaten die je aan je lichaam draagt, waarin de technologie van het apparaat (voortdurend) contact heeft met de drager. Die technologie is dan een verlengstuk van het lichaam, denk bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon die je tijdens het hardlopen aan je arm bevestigt, die je hartslag meet. Een ander kenmerk is dat je het apparaatje niet eerst aan hoeft te zetten voordat het werkt, het is namelijk direct beschikbaar op het moment dat je het nodig hebt.
Een vorm hiervan is Google Glass, een draagbare computer in de vorm van een bril. Het apparaatje geeft informatie weer zoals een smartphone dat doet, maar dan zonder je handen te gebruiken. Zo kun je op een klein schermpje in je ooghoek je informatie zien, je kunt het mee surfen op internet en foto’s maken. Allemaal gestuurd via je eigen stemgeluid of, als je dat wil, het gebruikspaneeltje aan de zijkant.

Wat kunnen organisaties met wearables?

Een van de HR-trends van 2014 is dat informatie overal en altijd beschikbaar moet zijn voor werknemers. Wearables kunnen hierbij helpen. Voor werk waar een hoog risico aan vast zit, kunnen zij bijvoorbeeld zorgen voor kwaliteitscontrole. Denk aan een monteur die Google Glass draagt en installaties moet repareren waar, wanneer het fout gaat, enorme gevolgen aan vastzitten. Als de monteur er ter plekke niet uit komt, kan hij hulp inschakelen van buitenaf en kunnen de handelingen stap voor stap worden getoond in het schermpje. In dat geval levert de bril opleiding ‘on the spot’. Andersoortige wearables kunnen risico’s opsporen in het werk, denk aan het herkennen van vermoeidheid bij medisch personeel door het in de gaten houden van oogbewegingen of hartslag.

Wat zijn de risico’s van wearables als Google Glass voor de organisatie?

Zoals alle technologieën zijn ook wearables niet risicovrij. Zo kunnen werknemers gemakkelijk en snel vertrouwelijke bedrijfsgegevens of andere gevoelige informatie opslaan. Ook kunnen wearables technisch gezien andermans locatie of fysieke gesteldheid opsporen, aangezien de technologie van wearables in contact staan met het lichaam en deze informatie dus kan monitoren en opslaan. Dat kan tot privacyschending leiden, maar ook tot chantage van andere werknemers in het bedrijf. Denk aan een werknemer die een vertrouwelijk gesprek met zijn manager opneemt.

Hoe maakt HR beleid op het gebruik van wearables?

Belangrijk om te weten is dat een op zichzelf staand beleid voor wearables niet genoeg is, zegt Michael Smidt van Amerikaans arbeidsrechtadvocatenkantoor Cozen O’Connor’s op Human Resource Executive Online. ‘Net zoals alle technologie die hen voorging, zoals smartphones, moeten wearables in een breder verband worden gezet als het gaat om hun impact op beleidsmaatregels en -procedures. Regels moeten gesteld worden zowel op het gebied van misbruik, privacy en discriminatie als het gebruik van en de omgang van bedrijfsapparaten en het concurrentiebeding (>PW De Gids Vakbase).’ Niet één beleid opstellen dus, maar het gebruik van de wearables door het bestaande beleid vlechten.
Dat kan op twee manieren, zegt Heather Egan Sussman, medeoprichtster van McDermott Will & Emery, een adviesbureau op het gebied van privacy- en informatiebescherming. Vanuit het standpunt dat de werkgever de wearables verstrekt voor werkgerelateerd gebruik, en het toestaan van werknemers om hun eigen (of door de werkgever verstrekte) apparaten te gebruiken op de werkvloer. ‘Beiden invalshoeken vragen om een scala aan regels. Maar, deze kwesties zijn niet zo wezenlijk anders dan de zorgen die medewerkers altijd hebben als het gaat om privacy, gebruik en bescherming van hun apparaten. De oude regels gelden hier ook.’

TIP: Met welke wettelijke regels moet u rekening houden als u de privacy van werknemers wilt beschermen? Lees meer op PW De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel