nieuws

Recht op thuiswerken bijna rond

Organisatie & Strategie

Recht op thuiswerken bijna rond

Als het aan de Tweede Kamer ligt, krijgen werknemers een wettelijk recht op flexibel werken en thuiswerken.

Het initiatiefvoorstel van CDA en GroenLinks is aangenomen door het parlement. Gaat ook de senaat akkoord, dan kunnen werknemers elk jaar vragen om thuiswerk en flexibeler werktijden.

Tip: Meer weten over thuiswerken? Bezoek dan op 4 december het congres Over het Nieuwe Werken 

Werknemers kunnen thuiswerken niet afdwingen, maar de werkgever moet een verzoek wel ‘serieus overwegen’. Werkgevers die een verzoek tot flexibeler werktijden weigeren, moeten kunnen aantonen dat het ingaat tegen het bedrijfsbelang. Volgens initiatiefnemer en CDA-Kamerlid Van Hijum gaat het dan bijvoorbeeld om problemen met de veiligheid en om roostertechnische, financiële en organisatorische problemen.

Diverse Kamerfracties hebben kritiek op de wet. De VVD vraagt zich af welk probleem dit wetsvoorstel gaat oplossen. Kamerlid Schouten van de ChristenUnie twijfelt aan het nut van dit voorstel. Vooral omdat er toch altijd sprake zal zijn van een individuele afweging. Niet alleen de Kamer is kritisch, ook de vakbonden hebben kanttekeningen gemaakt bij de initiatiefwet.

Verzoek om minder uren te werken

Van Hijum (CDA) en Voortman (GroenLinks) willen met hun voorstel de Wet aanpassing arbeidsduur aanpassen. De initiatiefwet geeft werknemers die minstens 26 weken in dienst zijn het recht om een verzoek voor thuiswerk of flexibele werktijden in te dienen. Het verzoek mag nu nog één een keer in elke twee jaar worden ingediend, straks zou dat elk jaar mogen. De werkgever moet zo’n verzoek net zo serieus behandelen als een verzoek om meer of minder uren te mogen werken. Bedrijven met minder dan 10 medewerkers worden uitgezonderd van de regels. Voor hen geldt ook de Wet aanpassing arbeidsduur niet.

Werk en zorg combineren

Doel van de wetswijziging is dat mensen werken en zorg makkelijker kunnen combineren. “Dit wetsvoorstel dient ertoe om de dialoog tussen werkgevers en werknemers over thuiswerken te stimuleren”, zegt Van Hijum. Het is volgens hem noodzakelijk om dit thema bespreekbaar te maken op de werkvloer, vooral vanwege bezuinigingen in de zorg en sociale zekerheid die op gezinnen afkomen.

Werknemers kunnen nu alleen een verzoek indienen om tot 20 procent minder uren te gaan werken. Van Hijum (CDA) kwam twee jaar geleden al met een soortgelijk wetsvoorstel, samen met Tweede Kamerlid Ineke van Gent, ook van GroenLinks. (ANP)

TIP: Meer nieuws rondom flexibel werken leest u op het platform Over Het Nieuwe Werken.

Reageer op dit artikel