nieuws

Ontslagregels payroll verwarren uitzender

Organisatie & Strategie

Ontslagregels payroll verwarren uitzender

De nieuwe ontslagbescherming voor payrollkrachten die per 1 januari ingaan, zaait verwarring bij uitzenders.

De nieuwe, uitgebreidere ontslagbescherming die per 1 januari in werking treedt voor payrollmedewerkers (>PW De Gids Vakbase) zaait verwarring in de uitzendbranche, omdat ook 10 procent tot 20 procent van alle uitzendkrachten onder het nieuwe regime gaan vallen.

Dat zegt brancheorganisatie ABU, in reactie op een besluit dat het ministerie van Sociale Zaken vorige week publiceerde, zo bericht het Financieele Dagblad.

Lees ook: Payroll: zo moet het niet

Door het nieuwe regime wordt het voor werkgevers moeilijker om hun payrollmedewerkers te ontslaan. De bescherming voor die groep wordt gelijkgetrokken met die voor werknemers in vaste dienst. Dat houdt in dat de opdrachtgever niet meer zonder opgaaf van reden een payrollovereenkomst kan opzeggen en dat hij het ontslag bij uitkeringsinstantie UWV uitgebreid met bedrijfseconomische redenen zal moeten onderbouwen.

De ABU vindt het terecht dat payrollers meer rechten krijgen, maar vreest verwarring over het de ruime definitie van de payrollwerkgever in de nieuwe ontslagregels. Daaronder zullen namelijk ook veel uitzenders – zonder het te weten – onder de strenge regels vallen. Ontslagen worden namelijk straks getoetst op het soort arbeidsovereenkomst in plaats van op het werkgeversprofiel. Dat gaat volgens de ABU voor verwarring zorgen, met alle gevolgen van dien. (MediaWatch/Redactie)

 

Reageer op dit artikel