nieuws

HR rukt stilletjes op in bestuurskamer

Organisatie & Strategie

HR rukt stilletjes op in bestuurskamer

In beursgenoteerde ondernemingen nemen HR-directeuren steeds vaker zitting in het bestuur als niet-uitvoerend bestuurder.

Een stille revolutie. Zo noemt het Britse HR Magazine het feit dat steeds meer HR-directeuren plaatsnemen in de besturen van beursgenoteerde ondernemingen als niet-uitvoerend bestuurder. Vaak vervullen ze deze rol naast hun gewone baan.

Ongeveer 13 procent van de niet-uitvoerend bestuurders in de aan de Londense beurs genoteerde ondernemingen heeft momenteel een HR-achtergrond. Dit blijkt uit cijfers van  BoardEx en Professional Boards Forum. Anna Penfold, partner bij het op executive niveau gespecialiseerde recruitmentbureau Korn Ferry, zegt dat er in de afgelopen vijf jaar duidelijk een toenemende belangstelling is voor mensen met HR-ervaring. Redenen hiervoor zouden onder meer de financiële crisis en het ontstane publieke wantrouwen zijn, maar ook het streven van organisaties om meer vrouwen te vinden voor topfuncties.

Bestuursvoorzitters lijken daarnaast behoefte te hebben aan mensen met ervaring in het leiden van grootschalige verandertrajecten, waarbij het omgaan met mensen vaak een grote rol speelt. En ook telt mee dat HR kennis en expertise kan inbrengen wanneer een organisatie zich op een nieuwe markt begeeft en medewerkers zoekt met compleet andere vaardigheden dan gebruikelijk.

‘Relationele deskundigheid’ kan voor HR een sleutelrol spelen. Penfold: “De HR-professional besteedt veel van zijn tijd aan omgaan met gevoelige kwesties, het creëren van verbindingen tussen mensen en hen te faciliteren. Dat vermogen om dingen gedaan te krijgen, om gevoelig en tactvol cohesie te creëren, is in de bestuurskamer niet onopgemerkt gebleven.”

Uit eerder onderzoek, uit 2013, bleek dat grote bedrijven die HR een plek in de raad van bestuur geven, gemiddeld 21 procent meer winst maken dan ondernemingen die HR niet aan de top plaatsen.

 

Reageer op dit artikel