nieuws

We werken langer flexibel

Organisatie & Strategie

We werken langer flexibel

Flexwerk komt tot steeds later in de loopbaan voor. In 2002 kreeg 80 procent van de werknemers na zes tot tien jaar een vast contract, in 2012 was dat pas na tien tot vijftien jaar.

Dit constateert het Sociaal Cultureel Planbureau in de publicatie Aanbod van arbeid 2014. Onder 45-plussers die na een periode van uitval op de arbeidsmarkt weer aan het werk gaan komt flexwerk relatief vaak voor. Van de herintreders onder de 45 jaar komt 35 procent in een vast dienstverband, tegen 20 procent van de 45-plussers.

Flexwerkers zijn, behalve als ze als zelfstandige werken, minder tevreden over hun werk en hun leven. Baanzekerheid blijft onverminderd het ideaal van de meest werkenden.

Meerdere banen

Het aandeel werkenden met meer dan één baan is de laatste decennia toegenomen. In de periode 1986-2012 steeg hun aantal van 3 naar 8 procent. Bij de zelfstandigen nam dat aantal toe van 4 naar 13 procent. Een derde van deze ‘stapelaars’ werkt meer dan 40 uur per week. Steeds meer mensen combineren daarbij een baan in loondienst met werk als zelfstandige. Ook combineren meer mensen werk met mantelzorg en werk met studie en scholing.

Scholing

Vier op de tien werkenden volgt een opleiding of cursus. Groepen met een zwakke arbeidsmarktpositie – ouderen, laagopgeleiden, flexwerkers en mensen met een slechte gezondheid – ontvangen de minste scholing. “Scholing lijkt dus het minst gevolgd te worden door groepen op de arbeidsmarkt die deze het hardst nodig lijken te hebben”, zo constateert het SCP. Juist op een arbeidsmarkt met weinig baanzekerheid is investering in duurzame inzetbaarheid van werknemers nodig, maar lijkt het voor zowel werkgevers als werknemers moeilijker dit ook daadwerkelijk te doen.

Reageer op dit artikel